Bivša urednica Ferala: Pukanića nitko pošten ne može nazvati tek novinarom

"ZAŠTO bi, naime, likvidacija čovjeka koji je najmanje bio novinar, imala u demokratskoj državi zazivati izvanredno stanje, osim ako u pitanju nije realni strah da bi krhotine one bombe pod Pukanićevim luksuznim automobilom mogle razotkriti i neke za političke elite neugodne tajne?", pita se u svom tekstu posljednja urednica Ferala Heni Erceg kojeg su objavile E-novine, u kojem zaključuje kako Pukanića nitko pošten ne može nazvati tek novinarom. 

Pukaniću je novinarstvo bilo privredna grana

"Njemu je novinarstvo, shvaćeno kao neka propulzivna privredna grana, služilo isključivo za stjecanje materijalne i, sam je vjerovao, društvene i političke moći. U postizanju toga antinovinarskoga cilja nije birao sredstva, pa je vremenom prešao onu tanku, tako bitnu granicu koja novinara čini drukčijim od sumnjivog objekta njegova interesa. Njegov nesretni kraj bio je stoga upravo onakav kakav mu je bio i život", kaže Erceg u svom osvrtu na Pukanićevo "lik i djelo" dodajući kako su sve ostalo tek licemjerni pokušaji stvaranja medijskog heroja od čovjeka koji je u svojoj novini stvorio timove za odstrel svih nepoćudnih, bilo po političkoj, bilo po kriminalnoj narudžbi.

Pukanićeva društvena moć sazdana na strahu

U svojem osvrtu Erceg se prisjetila kako je i sama, nakon gašenja Ferala, bila temom Nacionalovih tekstova, a Pukanićevo ocrnjivanje Ferala naziva tek kukavičkim pokušajem Nacionala po političkoj narudžbi Pukanićevih mentora, s ciljem da se gašenje Ferala protumači isključivo kao rezultat kriminalne rabote njegovih vlasnika.

"Ali da ne bi bilo kako je moj stav prema likvidaciji vlasnika Nacionala - koji je tako simbolično umro na ulici, daleko od raskoši i takozvanog društvenog statusa u čemu je otvoreno uživao, vjerujući da cijenu toga ne mora plaćati - nehuman i isključiv, moram priznati da me vijest o njegovoj smrti užasnula, zbunila, zatekla", navodi Erceg koja u svom osvrtu objašnjava kako su Pukanićeve mnogobrojne veze s političkom i privrednom elitom najčešće bile bazirane na strahu od Nacionalova vlasnika. Erceg tvrdi kako je Pukanić stjecao društvenu moć na strahu.

Mesićev odlazak na pogreb je bezobziran

Također, Erceg osvrnula i na reakcije predsjednika Stjepana Mesića, koji se nedosljedno ponašao u vrijeme afere oko Pukanićeve supruge, dok je u ovom slučaju, tvrdi Erceg, nedopustivo da Mesić preusmjerava sa svojim izjavama policijsku istragu.

"Jest da smo navikli na često kavansko ponašanje predsjednika Mesića, ipak njegov odlazak na sprovod Pukaniću svojevrsna je poruka javnosti, a izjava 'Ivo je uvijek govorio istinu' nedopustivo je bezobzirna prema svima onima, a nije ih malo, koje je Pukanić upravo lažima i difamatorskim konstruktima odstrijelio, na ovaj ili onaj način, između ostalih i novog šefa policije Vladimira Fabera, koji je upravo zbog Nacionalovih podmetanja smijenjen usred istrage o ratnim zločinima Branimira Glavaša, da bi danas upravo on imao pronaći njegova ubojicu", zaključuje Erceg podsjećajući kako je upravo Pukanić pokušao ubojstvo srpskog premijera Đinđića prikazati kao obračun duhanske mafije. Također, Erceg navodi kako se nikako ne može na slučaju ubojstva Pukanića prizivati izvanredno stanje u državi.

Potkupljivi mediji

"Hrvatska je stoga odavno u izvanrednom stanju, u nemogućoj situaciji, upravo zato jer su kriminal, korumpirani državni aparat, potkupljivi mediji, moćna mafija, ulične likvidacije, samo logične posljedice njenoga nastanka i postojanja, one su srž države same. Pa se logično, kao što kaže jedan filozof, sada pojavio problem kojega ne može riješiti isti onaj koji ga je i stvorio", zaključila je na kraju Heni Erceg. 

M.M.
Foto: Index (Montaža)

Pročitajte više