Bivšem brazilskom predsjedniku sudit će se za sprječavanje istrage

Foto: 123rf

BIVŠEM brazilskom predsjedniku Luizu Inaciju Luli i bivšem izvršnom direktoru investicijske banke grupe BTG Pactual SA sudit će se za  sprječavanje istrage, pokazuju dokumenti iz saveznog suda u Braziliji.

Lula je prije bio pod istragom u različitim jurisdikcijama o korupciji u državnoj naftnoj kompaniji Petroleo Brasiliero SA (Petrobras), a sada je i službeno osuđen.

Slučaj datira iz studenoga, kada su bivši senator Delcidio do Amaral i Andre Esteves, osnivač i bivši čelnik CEO BTG Pactual, uhićeni jer su navodno pokušali zaustaviti zatvorenoga bivšeg izvršnog direktora Petrobrasa da surađuje u dosad najvećoj brazilskoj istrazi oko korupcije.

Sin izvršnog direktora snimio je Amarala, koji sada surađuje s tužiteljem radi blaže kazne,  dok govori da bi se na suce moglo utjecati u vezi s oslobađanjem njegova oca i da je Esteves voljan platiti za njegovu šutnju.

Slučaj je prije bio tajan i manje je poznato o Lulinoj navodnoj upletenosti u cijeli incident.

Lulini odvjetnici kažu da nisu bili obaviješteni o sudskoj odluci no da kane dokazati njegovu nevinost. Lula je u više navrata negirao zloupotrebe,  iako tužitelji kažu da je korupcijska shema nastala 2003.-2011. za vrijeme njegova predsjedničkog mandata  i nastavila se za vrijeme mandata njegove izabrane nasljednice, suspendirane Dilme Rouseff.

Lulini odvjetnici u četvrtak su predali peticiju UN-ovu odboru za ljudska prava ističući da su njegova prava prekršena u odvojenim korupcijskim istragama koje su pokrenuli različiti suci.

Ured UN-ova odbora potvrdio je da je peticiju primio te će preispitati  ispunjava li kriterije, a taj bi postupak mogao potrajati dvije godine.

Pročitajte više