Bivšem makedonskom premijeru zbog optužbi za korupciju ukinut imunitet

BIVŠI makedonski premijer Vlado Bučkovski, koji je prije godinu dana predao vlast svom nasljedniku Nikoli Gruevskom, ostao je bez zastupničkog imuniteta koji mu je ukinut zbog optužbi za korupciju.

Bučkovskom je imunitet ukinulo Sobranje Makedonije koje je na taj način odgovorilo na zahtjev državnog tužiteljstva koje oporbenog parlamentarnog zastupnika tereti za korupciju vezanu uz trgovinu oružjem.

Tužiteljstvo zahtjeva uhićenje i procesuiranje Bučkovskog zbog toga jer je 2001. godine navodno sudjelovao u poslu koji je oštetio makedonski državni proračun za tri milijuna eura.

Prije dva dana u Makedoniji je uhićen bivši načelnik glavnog stožera Makedonske armije Metodi Stamboliski kojeg se sumnjiči da je naručio četiri puta veće količine dijelova za tenkove od onih koje je vojska tražila u studenom 2001. Godine, kada je Bučkovski obnašao dužnost ministra obrane.

Premijersku funkciju Bučkovski je obnašao od 2004. do ljeta 2006. kada je njegova stranka poražena na izborima, nakon čega je postao oporbenim zastupnikom u Sobranju.

I.K.

Pročitajte više