Bivši ukrajinski predsjednik išao na sastanak NATO-a, zabranili mu izlazak iz zemlje

Foto: EPA

BIVŠEM ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku dvaput je zabranjeno napustiti Ukrajinu kako bi sudjelovao na sastanku tijela NATO saveza u Litvi, objavila je danas njegova parlamentarna frakcija. 

Porošenko je zaustavljen dva puta na granici s Poljskom. On je putovao na parlamentarnu skupštinu NATO-a, savjetodavno međuparlamentarno tijelo tog saveza. 

Ukrajinski mediji pišu kako Porošenko nije smio prijeći granicu zbog "tehničkih problema" s dozvolom za napuštanje zemlje. 

Istraga zbog veleizdaje

"Porošenko je primio sve formalne dozvole za napustiti državu i bio je uključen u službenu delegaciju parlamenta Ukrajine za ovaj događaj", priopćila je njegova parlamentarna frakcija Europska solidarnost. 

Porošenko je u Vilniusu trebao imati niz sastanaka, uključujući s predsjednikom Litve Gitanasom Nausedom. Trebao je sudjelovati i na susretu Europske pučke stranke u Rotterdamu. 

Bivši predsjednik je u siječnju pobijedio na sudu, čime mu je omogućeno da ostane na slobodi dok ga se istražuje za veleizdaju, u slučaju koji on naziva političkim progonom koji provode saveznici njegovog nasljednika Volodimira Zelenskog. 

Porošenka se istražuje zbog navodne povezanosti s financiranjem proruskih separatista na istoku države kroz ilegalnu prodaju ugljena 2014. i 2015. godine. 

Pročitajte više