Bivši američki zastupnik: Rusija je bila na 150 metara od aktivacije članka 5 NATO-a

Foto: Profimedia

Moskva je umalo izazvala kolektivni odgovor NATO-a ispalivši projektil koji je navodno pao blizu konvoja koji je prevozio grčkog premijera i ukrajinskog predsjednika, rekao je bivši zastupnik u američkom Kongresu Adam Kinzinger.

Republikanac iz Illinoisa reagirao je na izvješća o raketnom udaru blizu konvoja Kyriakosa Mitsotakisa i Volodimira Zelenskog jučer u južnom ukrajinskom lučkom gradu Odesi.

Mitsotakis je rekao novinarima kako su on i njegova pratnja "čuli zvuk sirena i eksplozije koje su se dogodile u njihovoj blizini" dodajući da "nisu imali vremena doći do skloništa". Zelenski je rekao da Rusiju "nije briga gdje će udariti", dok je ukrajinska mornarica rekla da je pet ljudi ubijeno u napadu. Bilo je različitih izvještaja o tome koliko je projektil bio blizu vođama, a grčki mediji kažu da je bio unutar 150 metara, dok je CNN izvijestio da je bio unutar 500 metara.

Kinzinger je na X-u napisao: "Rusija se upravo približila na 150 metara članku 5, s vijestima o napadu u Odesi koji je zamalo pogodio grčkog premijera." Kinzinger se poziva na članak povelje NATO-a u kojem se navodi da se napad na bilo koju njezinu članicu smatra napadom na sve i može potaknuti kolektivni odgovor.

Newsweek je kontaktirao NATO i rusko ministarstvo obrane za komentar.

Objava republikanca iz Illinoisa, otvorenog kritičara bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovog šireg političkog pokreta "Učinimo Ameriku ponovno velikom" (MAGA), skupila je više od 750.000 pregleda do danas ujutro.

Pročitajte više