Bivši direktor HŽ-a uhićen zbog pronevjere više milijuna eura!

NAKON višemjesečne istrage o malverzacijama u Hrvatskim željeznicama koju su zajedno vodili policija i USKOK, uz suradnju kolega iz MUP-a Srbije, bivši direktor HŽ-a Davorin Kobak, bivša direktorica AGIT-a Biserka Robić i njen komercijalni direktor u AGIT-u Andrija Sarić uhićeni su zbog sumnje u pronevjeru nekoliko milijuna eura. Hrvatska policija i dalje traga za Vladimirom Vasiljevićem, bivšem direktoru Željeznica Srbije koji im je pomogao u pronevjeri novca.

Glasnogovornica zagrebačke policije Aleksandra Ljuba ne želi ni potvrditi ni demantirati informacije o uhićenjima bivših lidera Hrvatskih željeznica, Krunoslav Borovec novinare za sve informacije usmjerava na USKOK, a glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić zasada je također škrt na riječima.

No, uhićenje Davorina Kobaka neslužbeno je potvrđeno iz Ministarstva prometa iz kojeg se doznaje kako su još prošle godine predali Državnom odvjetništvu opsežnu dokumentaciju o sumnjivim poslovima u AGIT-u i Hrvatskim željeznicama. Kalmetino ministarstvo protiv Kobaka, Sarića i Robić još prije četiri mjeseca podnijelo je kaznenu prijavu, potvrdio je USKOK. HRT javlja kako u svom posjedu ima inkriminirajuću dokumentaciju koja potvrđuje pronevjeru novca u HŽ-u.

Novac prali preko računa fiktivnih off shore kompanija koje su sami osnovali

Podsjećamo, Kobak je navodno iskoristio povrat duga Željeznica Srbije Hrvatskim željeznicama, te u suradnji sa svojim srpskim kolegom Milenkom Šarićem pronašao način da iz firme izvuče više od tri milijuna eura, o čemu se u medijima pisalo početkom godine. Kako bi izvukao novac iz zemlje i oprao ga, Kobak je navodno zatražio usluge bivše direktorice AGIT-a, zavisne kompanije HŽ-a, koju se sumnjiči da je, uz pomoć nekolicine suradnika, otvorila račune u Švicarskoj i Austriji na koje je prebacila novac fiktivnim fakturama.

No, spomenutih tri milijuna vjerojatno nisu jedina svota koju su Kobak i Robić pronevjerili 2003. i 2008. godine dok su djelovali u Hrvatskim željeznicama. USKOK navodno posjeduje vrlo opsežnu dokumentaciju o cijelom slučaju, kao i dokaze da je Davorin Kobak podizao novac s računa off shore kompanija u Zagrebačkoj banci u Mostaru. Navodno također postoje dokazi da je Biserka Robić u Volksbanci u Grazu podigla 1,6 milijuna eura, a u istoj banci je Sarić podigao oko pola milijuna eura, a sličnu je svotu podigao i Vasiljević

Off shore kompanije koje su čelnici HŽ-a koristili kako bi preko fiktivnih faktura pokušali oprati novac imaju sjedišta na Cipru, na Maršalskom otočju, u Velikoj Britaniji, Austriji, Švicarskoj, BiH i Srbiji. Postoje indicije da je Kobak s mutnim poslovima počeo još dok je bio direktor AGIT-a, a nastavio je i kad je postao direktor HŽ-a dok ga je u bivšoj kompaniji naslijedila njegova suučesnica Robić. Čim su oni napustili AGIT i Hrvatske željeznice, suradnja sa spornim off shore kompanijama misteriozno je prestala, što postaje puno jasnije u svjetlu informacija kojima raspolaže USKOK, a koje pokazuju da su neke od tih kompanija sami osnovali!

USKOK ima 48 sati da izvede osumnjičene pred istražnog suca

Policija ima 12 sati od privođenja da osumnjičene preda pritvorskom nadzorniku, nakon čega on mora o svemu izvijestiti USKOK. Djelatnici USKOK-a moraju najkasnije 48 sati nakon uhićenja izdati rješenje o zadržavanju u pritvoru koje može trajati 48 sati. To je ujedno i rok koji USKOK ima da pripremi svu dokumentaciju i zatraži jednomjesečni pritvor o čemu odlučuje istražni sudac.

Kobak u veljači poricao sve optužbe

Kad su se u veljači ove godine u hrvatskim medijima prvi put pojavili napisi o malverzacijama unutar HŽ-a, prozvani je Davorin Kobak održao konferenciju za novinare na kojoj je odbacio sve optužbe i najavio podizanje tužbe. "Nisam imao 'robu za trgovati' i nisam ni mogao ponuditi to što mi imputiraju", naglasio je tada Kobak uz napomenu kako ništa nije mogao napraviti bez odobrenja Kalmetinog ministarstva. "Medijski napadi na mene su pokrenuti kako bi se skrenula pozornost s pravih problema u HŽ-u", tvrdio je tada Kobak, koji je smijenjen s mjesta šefa HŽ-a samo dan prije nego je priča o malverzacijama procurila u medije.

Pročitajte više