Bivši direktori Riječke banke mogli bi biti oslobođeni?

OPTUŽENICI Ivan Štokić i Borislav Perožić mogli bi biti optuženi samo za nesavjestan rad. Kaznena djela koja ima se stavljaju na teret, teško će im se dokazati te bi lako mogli biti oslobođeni, a za neka dokaziva djela uskoro bi mogla nastupiti zastara.

S obzirom na dosadašnji tijek suđenja, Novi list piše kako je očito da su optužbe u aferi Riječka banka krojene po mjeri najpoznatijih optuženika bivših direktora Ivana Štokića i Berislava Perožića. Već više godina dvojicu se tereti za kaznena djela zloporabe položaja i pomaganja u sklapanju štetnog ugovora, koja su vrlo teška, ali i teško dokaziva. Međutim, direktore se ne tereti za druga djela iz oblasti nesavjesnog rada, koja bi se mogla lakše dokazati.

S pravom, piše riječki dnevnik, neki su počeli sumnjati da se radi o lukavoj igri. Ako se nekoga želi izvući "čistoga", optuži ga se za nešto vrlo teško i zvučno, ali vrlo teško dokazivo. Iza tog paravana pusti se da curi rok za zastaru onih djela koja se mogu dokazati.

Problem je što je za pravnu kvalifikaciju kaznenog djela za koje se Štokić i Perožić dosad terete potrebno da počinitelj imaju namjeru i zna što radi. Konkretno, to znači da su direktori znali što glavni diler Eduard Nodilo radi s milijunima dolara i da su namjerno o tome šutjeli da bi pribavili korist sebi i drugima.

Od prije četiri godine, od kada je izbila afera pouzdano se ne zna jesu li Štokić i Perožić znali što Nodilo radi i jesu li ga podržavali. Ali, i ukoliko su znali, to je teško dokazati pa bi optužnica lako mogla "pasti".

S obzirom da je Riječka banka zbog propusta oštećena za više od 100 milijuna dolara, stručnjaci smatraju da  je sve trebalo trajati dugo te da je iz tog razloga mogućnost otkrivanja bila veća. Da je bilo tako, upućuju anonimne prijave u kojima se ukazivalo na to što točno radi Nodilo, pa čak kad i kako skriva gubitke, ali od odgovornih nikada nitko nije reagirao. Zbog svega, Štokića i Perožića je lakše optužiti samo za nesavjestan rad, što je očito lakše dokazati.

Kako neslužbeno doznaje Novi list, tužitelji su su ipak počeli razmišljati o mogućnosti promjene optužnice za Štokića i Perožića, a hoće li od toga nešto biti možda će se doznati već u četvrtak kada se nastavlja suđenje.

U "slučaju Riječka banka" optuženi su bivši glavni diler Eduard Nodilo, bivši predsjednik Uprave Ivan Štokić, bivši član Uprave Borislav Perožić, bivši direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić i negdašnje voditeljice Odjela deviznih sredstava Snježana Podobnik i Mirta Vlah.

R.I.

Pročitajte više