Bivši dužnosnik NATO-a: Ruska prijetnja je velika, Putin ima plan za Baltik

Foto: EPA

JAMIE SHEA, bivši dužnosnik NATO-a koji je bio glasnogovornik saveza tijekom rata na Kosovu, dao je intervju o situaciji u Ukrajini i NATO-ovim planovima.

Komentirao je jučerašnji raketni napad na trgovački centar u Kremenčuku.

"Mislim da je to Putinov način da pokaže da, iako su morali preusmjeriti vojne napore na Donbas jer nisu bili uspješni u zauzimanju Kijeva ili Harkiva u ranim fazama rata, još uvijek imaju namjeru uništiti Ukrajinu. Putin razmišlja: 'Čak i ako naše trupe ne mogu doći do Kijeva, naši projektili sigurno mogu'", rekao je Shea.

"Postoji velika ruska prijetnja NATO-u"

Optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina za "klasičnu puzajuću agresiju", navodeći njegove poteze protiv Gruzije 2008. i aneksiju Krima 2014.

"Jasno znamo da Rusija ima planove za baltičke države. Putin se usporedio s Petrom Velikim, koji je proširio Rusko Carstvo, prije samo nekoliko dana", dodao je.

"Moramo priznati da postoji velika ruska prijetnja NATO-u, što je bila iznimno mala vjerojatnost prije 24. veljače. Sada je vjerojatnost puno veća. Nije neizbježna, ali je veća. Stoga je NATO s prilično minimalne razine prešao na mnogo veću razinu brze reakcije u ratu", zaključio je.

Pročitajte više