Olujić: Plenković si kao Luj XIV. dopušta pristup - država, to sam ja

Screenshot: N1

BIVŠI glavni državni odvjetnik i bivši šef Vrhovnog suda Krunislav Olujić govorio je za N1 o Državnom odvjetništvu. Olujić naglašava da je zabrinjavajuće što se premijer Andrej Plenković miješa u rad DORH-a.

Osvrnuo se na to koliko je prihvatljivo da premijer zove glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek. Olujić je poručio da je nedopustivo da netko drugi od dužnosnika javno govori kako smatra da treba uhititi nekog njegovog suradnika, a potom preko medija to prepričava.

"Treba razlikovati dvije stvari – upozoriti na Ustavom utvrđenu poziciju državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela, a s druge strane upozoriti na postupanje predsjednika Milanovića koji je uputio javni poziv i javno se obratio DORH-u, pozvao ga na ostvarivanje svoje Ustavom utvrđene zadaće, među inim i ostvarivanje funkcije kaznenog progona i pri tome javno izrazio svoje čuđenje zbog čega netko, pa makar i ministar još obavlja dužnost i zašto DORH nije pokrenuo postupak. Više zabrinjava činjenica da se aktualni premijer doista miješa u posao DORH-a, rukovodeći se činjenicom da vlada predlaže glavnog državnog odvjetnika", rekao je Olujić za N1.

Olujić navodi da bi se trebalo komunicirati preko godišnjih izvješća, a premijer se Hrvoj Šipek obratio na pravno nedopustiv način. Kaže da to javnost doživljava kao pritisak na glavnu državnu odvjetnicu.

"Andrej Plenković ogriješio se u Ustavom utvrđenu poziciju DORH-a, vladavinu prava, diobu vlasti i vrši nedopušteni i neprimjereni pristup na rad DORH-a", komentirao je.

"Očito Malenica ne poznaje odredbe Ustava"

Olujić se dotaknuo i javnog istupa ministra pravosuđa Ivana Malenice. Za njega kaže da "očito nije dorastao toj funkciji".

"Ustvrdio je da DORH štiti RH, a premijer se radi zaštite RH obratio glavnoj državnoj odvjetnici – to nije točno. Očito da Malenica ne poznaje odredbe hrvatskog Ustava. DORH ne štiti RH, nego imovinske interese RH i poduzima pravne radnje radi tih interesa. Plenković si u stilu Luja XIV. dopušta pristup – država, to sam ja", rekao je Olujić za N1.

 

Pročitajte više