Bivši guverner libijske banke: Gadafi je ponio zlato kojim će platiti zaštitu i nahuškati libijska plemena

"MOAMER Gadafi pokušat će prodati dio libijskih zaliha zlata kako bi platio za svoju zaštitu i potaknuo kaos među libijskim plemenima", kazao je bivši guverner libijske središnje banke Farhat Bengdara u intervjuu za Corriere della Sea.

Bengdara, koji se danas svrstava na stranu pobunjenika, kazao je kako je nedavno jedan Gadafijev saveznik njegovom prijatelju ponudio čak 25 tona zlata. "Prijatelj mi je to kazao i pitao me za savjet, a ja sam mu sugerirao da odbije ponudu, što je ovaj i učinio. Odbio je susret s Gadafijevim saveznikom, ali je taj potez jasna indikacija toga kako Gadafi želi kupiti svoju slobodu", kazao je Bengdara. Nije otkrio identitet svog prijatelja, ali je kazao kako nije Libijac.

"Ne trebamo donacije, Libija je bogata zemlja"


Kao bivši guverner Bengdara ima spoznaje da su libijske zlatne rezerve vrijedne 10 milijardi dolara. Najveći dio toga nalazio se u Tripoliju i Gadafi je zasigurno dio toga ponio sa sobom, kazao je. "Vjerujem da je Gadafi napustio Tripoli te da se uputio prema alžirskoj granici. Pokušat će potplatiti neka plemena i paravojske kako bi si osigurao zaštitu i potpalio kaos.

Bengdara, danas direktor talijanske banke UniCredit, smatra kako Libija treba samo pet do sedam milijardi dolara zajma koji će poslužiti kao premosnica do ponovnog pokretanja bankovnog sistema, te za plaćanje uvozne robe. "Ne trebamo donacije. Libija je bogata zemlja. Aktiva libijske države, centralne banke i zlatnih rezervi vrijedi oko 168 milijardi dolara. Međutim, sve je manje više zamrznuto", kazao je Bengdara dodavši kako bi mogli proći mjeseci dok Vijeće sigurnosti UN-a ne donese potrebne rezolucije koje će osloboditi ta sredstva.

Pročitajte više