Bivšeg HDZ-ovca ulovili da krade željezo. Sada iznajmljuje ilegalne apartmane

Foto: KAportal, Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

STJEPAN TURKOVIĆ iz Karlovca, bivši direktor tvrtke Županijske ceste, široj javnosti postao je poznat kad je uhvaćen da u gepek automobila tovari armaturu s gradilišta Hrvatskih cesta.

No nije zbog toga dobio otkaz, nego je nedavno otišao s mjesta savjetnika direktora u mirovinu, u kojoj je očito planirao živjeti od iznajmljivanja apartmana.

Izgradio je osam ilegalnih apartmana s bazenom

Provjereno Nove TV otkriva kako je Turković pokraj Trogira izgradio i iznajmljuje čak osam ilegalnih apartmana s bazenom. Sve je izgrađeno van građevinskog zemljišta, a Turković i njegov partner Stipo Adžaga tjedan dana boravka naplaćuju do 40.000 kuna. Iz Splitsko-dalmatinske županije kažu da oni tu katnicu s bazenom nisu odobrili.

Pašnjaci, maslinici i suhozidi nedaleko od Trogira, a u njima velika zgrada s apartmanima i bazenom. Sagradio ju je Turković, kradljivac armature iz Hrvatskih cesta u Karlovcu i bivši član HDZ-a.

"To je osam apartmana, to je bazen na susjednoj čestici koja je po našim saznanjima u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske i naše tumačenje je da ništa od toga nije u redu", smatra Ana Matan iz karlovačkog ogranka Možemo.

Na česticama na kojima se nalaze zgrada i bazen, u zemljišnim knjigama njegovog imena nema. Sve je nastalo na osnovi Turkovićeva zahtjeva za legalizaciju temelja. Taj prvi zahtjev lokalni ured za graditeljstvo je odbio.

Sudski vještak: Temeljem snimke nije bilo moguće legalizirati ovakav objekt

"Stjepan Turković 19. lipnja 2013. godine zatražio je legalizaciju temelja vikendice, u njegovom zahtjevu jasno piše da se radi o temeljima, a ne o zgradi. 11. svibnja 2015. godine naša Ispostava u Trogiru odbija zahtjev jer je na terenu u međuvremenu izgrađena prizemnica s ravnom a.b. pločom", kazao je pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo Splitsko-dalmatinske županije Mario Radevenjić te dodao:

"Našim uvidom u ortofoto snimku utvrdili smo da se ovdje ne radi o izgrađenoj prizemnici, nego samo o temeljnoj ploči kako je to naveo i podnositelj zahtjeva, a da je ostalo izgrađeno kasnije."

Kako je od temelja došlo do ovakve vile, trebao bi objasniti sam Turković koji je nakon upita o dokumentaciji prekinuo razgovor pa je ekipa Provjerenog za dokumentaciju koju je prikupila zamolila analizu stručnjaka.

"Dakle, 21. lipnja 2011. snimljen je ortofoto i sve ono što je zatečeno tog datuma bilo je moguće, naravno, uz podnesen zahtjev legalizirati. Kako je na fotografiji vidljiv izveden temelj, a zakon kaže da se temelj ne može legalizirati, znači mora biti izveden objekt do prizemlja i prve deke, onda temeljem ove snimke iz 2011. nije bilo moguće legalizirati takav objekt jer on tada nije ni postojao", objasnio je sudski vještak Goran Mazija.

Od ničeg do zgrade s apartmanima

Ipak, objekt jest legaliziran, i to 2015. pa je od nepostojećeg objekta 2011. do 2017. izrasla zgrada s apartmanima u kojoj sada tjedan dana Turković i Adžaga naplaćuju nešto više od 30.000 kuna.

"Prema onome što možemo vidjeti na Bookingu u ovom trenutku kuća ili kako piše Eight Bedroom Family Holiday Home, obiteljska kuća s osam spavaćih soba je potpuno popunjena do kraja mjeseca, nema raspoloživih termina, a minimalna duljina boravka za prijavu je sedam noćenja", izvijestila je reporterka Provjerenog Danka Derifaj.

Partner u gradnji apartmana je također HDZ-ovac

Turković je bivši šef županijskih cesta u Karlovcu, također i bivši član HDZ-a, a bivšim je postao nakon što je početkom srpnja odjeknula vijest kako su ga ulovili u krađi armature.

Partner u gradnji apartmana Turkoviću je Stipo Adžaga, predsjednik Udruženja obrtnika u Karlovcu. Obojica su bili dugogodišnji članovi HDZ-a i u raznim razdobljima gradski vijećnici u Karlovcu. Kako su došli do zgrade s apartmanima izvan građevinske zone, pročitajte ovdje.

Pročitajte više