Bivši načelnik u BiH optužen za korupciju, blokiran mu stan u Baškoj Vodi

Foto: Klix.ba

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu podignulo je optužnicu protiv bivšeg načelnika općine Stari grad Ibrahima Hadžibajrića i skupine njegovih suradnika koje tereti za organizirani kriminal i korupciju, a prvi put je uspjelo ishoditi blokiranje sumnjivo stečene imovine u inozemstvu, odnosno Hrvatskoj.

Hadžibajrić te njegov sin i još tri osobe uhićeni su još u svibnju 2023. godine, a nakon opsežne istrage sada su optuženi za organizirani kriminal, utaju poreza i pranje novca te izborne prevare.

U priopćenju županijskog tužiteljstva u Sarajevu navode kako je u ovom slučaju u pitanju bila kompleksna istraga u koju su bili uključeni i Hrvatska, Srbija, Francuska, Turska, EUROPOL te misija UN-a na Kosovu.

Istraga je pokazala kako je nekadašnji dugogodišnji načelnik sarajevske općine Stari grad stvorio kriminalnu mrežu kroz koju je, koristeći svoj službeni položaj, protuzakonito ustupao na korištenje drugim osobama nekretnine u općinskom vlasništvu i dopuštao protupravnu gradnju.

Kupio stan u Baškoj Vodi

Na taj su način on i članovi kriminalne skupine ostvarili protupravnu imovinsku korist veću od milijun i 300 tisuća eura koju su potom prali na različite načine, uključujući kupnju nekretnina u inozemstvu.

Sam Hadžibajrić je "prljavim" novcem kupio stan u Baškoj Vodi u Hrvatskoj.

Na zahtjev tužiteljstva u Sarajevu taj je stan sada blokiran, a ističu kako je time postavljen pravni presedan jer je prvi put iskorištena takva mogućnost, koja je pravosuđu na raspolaganju na temelju Strasbourške konvencije iz 1990. godine, kojom je predviđeno otkrivanje i oduzimanje imovine stečene kaznenim djelima.

"Ovime je tužiteljstvo Sarajevske županije postavilo temelj za tužiteljsku i sudsku praksu oduzimanja imovine osumnjičenih u inozemstvu", stoji u priopćenju.

Pročitajte više