Bivši novozelandski vojnik ubijen u Ukrajini. Bio je pripadnik Međunarodne legije

Foto: Twitter

NOVOZELANDSKO ministarstvo vanjskih poslova je danas potvrdilo kako je bivši novozelandski vojnik Kane Te Tai (38) ubijen u Ukrajini. Te Tai se u ratu borio na ukrajinskoj strani u sklopu Međunarodne legije teritorijalne obrane Ukrajine. Radi se o trećem Novozelanđaninu za kojeg se zna da je umro u Ukrajini. 

Za mnoge Novozelanđane, Te Tai je bio primjer neslužbene upletenosti zemlje u ukrajinski rat. Prikupio je sredstva za opremu i dao intervjue za novine prije nego što je napustio Novi Zeland u svibnju prošle godine. Svoja prijateljstva, bitke i svakodnevni život nastavio je dokumentirati na Instagramu i Facebooku, piše Guardian

Video koji je objavio ranije ovog mjeseca zabilježio je trenutak kada se neočekivano ponovno susreo s ukrajinskim prijateljem kojeg su ruski vojnici mjesecima držali kao taoca, a kojeg je Te Tai prepoznao kada ga je muškarac počeo dozivati: "Novi Zeland! Novi Zeland!". "Moj brat!", odgovorio mu je tom prilikom Te Tai.

Prošao je i Afganistan

Te Tai je u travnju prošle godine najavio da će napustiti svoj posao u građevinskoj tvrtki i otputovati u Ukrajinu "kako bi pomogao koliko god može". On je sam jedan od brojnih stranih boraca, procjenjuje se da ih ima nekoliko tisuća, koji su otputovali u Ukrajinu nakon što je Volodimir Zelenski apelirao da se stranci priključe obrani Ukrajine. 

Najmanje osam Britanaca, sedam Amerikanaca i četiri Gruzijca su među poginulima u ratu. Te Tai, koji je tijekom desetogodišnje službe u vojsci Novog Zelanda prošao i Afganistan, objavio je na društvenim mrežama odavanje počasti poginulim članovima Međunarodne legije. 

Premijer pozvao Novozelanđane da ne putuju u Ukrajinu

Prošlog mjeseca je dao intervju za CNN u sklopu priče o skupini koja obučava nove regrute u blizini ratom pogođenog grada Vuhledara. "Toliko je emocija u ovim borbama. Uglavnom zato što, sudeći po puno toga što sam vidio, ni oni (ruski vojnici) ne žele biti ovdje", ispričao je tada. 

Nakon što je napustio vojsku 2010., Te Tai je sudjelovao u osnivanju dobrotvorne zaklade za podršku mentalnom zdravlju veterana. Novozelandsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak da je "upoznato s izvješćima" da je tamo ubijen Novozelanđanin, ali tek je danas službeno potvrđena Te Taijeva smrt.

Novozelandsko veleposlanstvo u Varšavi će pokušati saznati više detalja, stoji u priopćenju. Novozelandski premijer Chris Hipkins je jučer poručio da je rat u Ukrajini "nepravedan" i da se radi o "ilegalnoj invaziji", ali je pozvao Novozelanđane da ne putuju tamo.
 

Pročitajte više