Bivši politički zatvorenici nezadovoljni svojim položajem

HRVATSKO društvo političkih zatvorenika žrtava komunizma nezadovoljno je svojim položajem u društvu i tvrdi da je u svojevrsnoj medijskoj i društvenoj blokadi te da im država još nije isplatila sva njihova zakonom zajamčena materijalna prava.

Predsjednik Društva Marko Veselica na današnjoj konferenciji za novinare naglasio je da u zadnjih sedam godina to društvo nije dobilo niti kune za svoj rad te da se financira samo iz donacija i članarine. Osim toga, dodao je, nema nas ni u medijima, a ne financiraju se ni projekti Društva.

Sadašnja medijska i druga blokada rada Društva rezultat je podjela u hrvatskom društvu jer mnogim čimbenicima sadašnje hrvatske politike ne ide u prilog ono što godinama govore bivši politički zatvorenici, jer su mnogi u Hrvatskoj izgradili političke karijere na nama, ocijenio je Veselica.

Đuro Perica, potpredsjednik Društva, naglasio je da su i mjesta bivših kaznionica iz doba SFRJ, poput Stare Gradiške ili Golog otoka, a koje bi, po njegovu mišljenju, trebali biti spomenici stradanja, u izuzetno lošem stanju.

Ta su mjesta sada prepuštena devastaciji i propadanju iako smo mi željeli preuzeti brigu o tim objektima, no to nam je onemogućeno, dodao je Perica.

Osim toga, nastavio je Perica, nezadovoljni smo što država još nije ispunila svoje obveze prema bivšim političkim zatvorenicima iz Zakona o pravima političkih zatvorenika koji bi za jedan dan proveden u zatvoru trebali dobiti 15 tadašnjih njemačkih maraka.

Zbog političkih i gospodarskih razloga odlučeno je da nam se taj novac isplati u četiri rate i krajem ove godine on je u cijelosti trebao biti isplaćen, rekao je Perica.

Dodatni problem nastao je kada je odlukom prošle Vlade to pravo prestalo biti nasljedno, odnosno u slučaju naše smrti naši nasljednici ne mogu naslijediti pravo na isplatu tog novca, istaknuo je.

Isplaćena je samo prva i druga rata duga, a sigurno je da do kraja ove godine taj novac u potpunosti neće biti isplaćen, ustvrdio je Perica.

Procijenio je da preživjelih političkih zatvorenika ima oko deset tisuća te pet do šest tisuća ljudi koji bi mogli ta prava naslijediti.

Zbog svih tih problema mi smo još prije više od mjesec dana zatražili prijam kod premijera, ali još nismo dobili odgovor, rekao je Perica i dodao da od sada ne namjeravaju šutjeti zbog ovakvog odnosa prema njima.

Pročitajte više