Bivši predsjednik Perua zatražio od sunarodnjaka da mu oproste "za propuste"

Foto: FAH

BIVŠI autoritarni vođa Alberto Fujimori u utorak je "iz dubine svog srca" zatražio od Peruanaca da mu oproste zbog propusta tijekom njegove vladavine i zahvalio je predsjedniku Pedru Pablu Kuczynskom na pomilovanju.

U video snimci objavljenoj na Facebooku 79-godišnji Fujimori obećao je da će kao slobodan čovjek podržati poziv Kuczynskoga na pomirenje dodavši da se ne kani vratiti u politiku.

"Svjestan sam da su rezultati moje vlade kod nekih dobro primljeni, ali sam svjestan također da su drugi razočarani", rekao je bolesni Fujimori priključen na aparate u bolničkom krevetu čitajući iz bilježaka. "I od njih molim oproštaj iz dubine svog srca."

Te su riječi prva izričita isprika Peruancima kojima je Fujimori autoritarno vladao u razdoblju između 1990. i 2000. godine.

Izrečene su nakon dva dana nereda kojima su prosvjednici osudili pomilovanje tvrdeći da je to uvreda žrtvama i dio je političkog dogovora da se pomogne Kuczynskome preživjeti skandal.

Pomilovanje se odnosi na Fujimorijevu presudu za korupciju i kršenje ljudskih prava za vrijeme vladavine njegove desničarske vlade.

U ponedjeljak navečer Kuczynski, 79-godišnji bivši bankar Wall Streeta, pozvao je Peruance koji se protive oprostu da "okrenu stranicu" i branio svoju odluku kao opravdanu gestu za bolesnog čovjeka čija je vlada pomogla u razvoju zemlje.

"Moram izraziti svoju osobnu zahvalnost za kompleksan korak koji je predsjednik poduzeo i koji me obavezuje u ovoj novoj fazi života da odlučno podržim njegov poziv na pomirenje", rekao je Fujimori.

Pročitajte više