Bivši predsjednik Vrhovnog suda o sastavljanju Vlade: "Sve je u rukama predsjednice"

Screenshot: HRT

SAMO dan prije sastanka dviju velikih koalicija s MOST-om i konzultacija parlamentarnih stranaka kod Kolinde Grabar-Kitarović, nijedna od velikih koalicija nije blizu formiranja većine. 

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić kazao je za HRT kako smatra da nema krize političkog sustava.

"Teku normalne konzultacije. Ako se pojavi netko sa 76 mandata onda mu predsjednica mora dati mandat za sastavljanje Vlade. Ako ne uspije u 30 dana sastaviti Vladu predsjednica mu može, ali ne mora, dati drugu šansu. Ako i to nakon 30 dana ne uspije, predsjednica treba dati mandat drugoj osobi", kaže, dodajući kako je "Ustav tu malo nedorečen, jer nije definirano mora li ta osoba imati 76 mandata, a nema ni određenih rokova".

Ako koalicije ne uspiju skupiti potpise, Kolinda će presjeći

"Ako nitko ne uspije prikupiti 76 podupiratelja - predsjednica mora presjeći. Ona nije vezana određenim brojem konzultacija, ali je vezana vremenom - jer odgovara za funkcioniranje državnog sustava. Ustav kaže da u tom slučaju predsjednik imenuje privremenu nestranačku vladu i raspisuje izbore. Tu nema mandatara, predsjednica imenuje nekoga koga smatra da može voditi privremenu vladu po principu: Štef, jel' bi to htel' - a onda Štef kaže da hoće. I daljnja imenovanja ministara i zamjenika ministara - sve je u rukama predsjednice", rekao je Crnić.

Nameće se i pitanje Ustavnog suda, jer sutra ističe mandat za 5 njegovih sudaca. Crnić ističe kako se "toplo nada" da će se Sabor konstituirati u razumnom roku i da neće doći do prijevremenih izbora, jer će se u tom slučaju moći dvotrećinskom većinom izabrati 5 sudaca i još dva suca čija su mjesta već prazna.

"Ako se to ne dogodi onda dolazi do krize - Ustavni sud ostaje na 6 sudaca što znači da neće moći obnašati funkciju čuvara ustavnosti zakona i drugih akata", zaključuje.

Pročitajte više