Bivši premijer Finske: Spremni smo na ruske prijetnje nakon ulaska u NATO

Foto: EPA

BIVŠI premijer Finske Alexander Stubb je u intervjuu za Al Jazeeru komentirao ulazak Finske u NATO kao i percepciju Finaca o ulasku u Savez otkada je počeo rat u Ukrajini. Izjavio je da će Rusija na razne načine prijetiti Finskoj kada zemlja uđe u NATO, ali da su oni spremni.

Nedavne ankete pokazuju da, otkada je počeo rat u Ukrajini, oko 70 posto finske javnosti želi da njihova država postane dio NATO-a. Prije ruske invazije potpora članstvu se među Fincima kretala između 20 i 30 posto.

"Finsko javno mnijenje promijenilo se za 180 stupnjeva otkada je Vladimir Putin napao Ukrajinu. Trenutno je 68 posto ljudi za ulazak u NATO i 12 posto je protiv. Kada naše političko vodstvo izađe s prijavom za NATO sa Švedskom u svibnju, predviđam da će naše brojke biti preko 80 posto za članstvo u NATO-u.

Osnovna misao koja prevladava u javnosti jest da ako Putin može poklati svoju braću, sestre i rođake u Ukrajini, to može učiniti i Finskoj i Švedskoj. Za Fince to budi sjećanja na Drugi svjetski rat. Stoga bi članstvo u NATO-u bio način povećanja vlastite sigurnosti i sigurnosti Saveza", rekao je Stubb za Al Jazeeru.

Dodaje da se on zalagao za ulazak u NATO dok je bio u finskoj vlasti i kao ministar vanjskih poslova, ali da je tada bio u manjini. "Kada javnost promijeni mišljenje, onda i politički lideri mijenjaju svoje mišljenje", kaže.

"Spremni smo na ruske prijetnje"

Stubb kaže da Finska ne očekuje nikakve konvencionalne vojne prijetnje Rusije ni napade jer je finska vojska jedna od najvećih u Europi. Bivši premijer smatra da je Finska puno spremnija za NATO nego većina samih država članica Saveza.

"Ono što ćemo vidjeti od trenutka kada se sredinom svibnja prijavimo za članstvo u NATO-u, do trenutka kada postanemo članica, prijetnje će biti hibridne. Bit će kibernetičkih prijetnji, informacijskog rata, ali mi smo spremni na to. Primjerice, kada je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij govorio u finskom parlamentu, internetska stranica finskog ministarstva obrane i ona ministarstva vanjskih poslova su nestale.

Očito je bio ruski napad u pitanju. Istodobno je došlo do narušavanja našeg zračnog prostora, što su očito Rusi napravili. To su prijetnje koje ćemo i dalje dobivati, ali spremni smo. Ako gledamo širu sliku, finsko i švedsko članstvo u NATO-u će povećati sigurnost regije", rekao je bivši finski premijer.

Stubb za Al Jazeeru kaže da Finska zapravo ima iskustvo vođenja rata s Rusijom, s obzirom na njihovu vlastitu povijest s Kremljem. 

 

 

 

 

Pročitajte više