Pripadnik HVO-a u ratu škole pretvorio u zatvor, mučio Srbe, Bošnjake ali i Hrvate?

Ilustracija: YouTube

SUDAC istrage osječkog Županijskog suda u srijedu je odredio jednomjesečni istražni zatvor bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojega tužiteljstvo tereti za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika, doznaje se od tog suda.

Nakon provedenog ročišta prihvaćen je prijedlog tužiteljstva i 53-godišnjem uhićeniku je određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od bijega i zbog osnovane sumnje da je počinio ta kaznena djela kao visoko pozicionirani pripadnik Vojne policije HVO-a, izvijestio je sud.

Osumnjičenika se tereti da je spomenuta kaznena djela počinio od svibnja 1992. do 28. lipnja 1993. na području općine Orašje u Bosni i Hercegovini (BiH), obnašajući dužnost zapovjednika Vojne policije Operativne zone Posavina te dužnost zapovjednika 5. bojne Vojne policije Posavina-Orašje, izvijestilo je osječko Županijsko državno odvjetništvo.

Sumnja se da je osnovao improvizirane zatvore u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali i Srednjoškolskoga centra u Orašju te više manjih zatvora na području općine Orašje u kojima je sam, ili s drugim pripadnicima, zatvarao zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS), pripadnike bošnjačke nacionalnosti, ako su bili pripadnici VRS-a, te srpske i bošnjačke civile, ali i Hrvate za koje je sumnjao da surađuju s pripadnicima VRS-a.

Poticao i druge na ista djela

Osnovano se sumnja da je osobno ozljeđivao zatočene civile i ratne zarobljenike, psihički ih i fizički zlostavljao, kao i da ih je mučio i nečovječno postupao prema njima te da je fizički zlostavljao srpske i hrvatske civile za koje je sumnjao da surađuju s neprijateljem.

Tužiteljstvo navodi da je osumnjičenik poticao pripadnike Vojne policije HVO-a i sebi podčinjene na takve postupke prema zatočenicima te nije poduzeo ništa da se nezakonita postupanja spriječe, a počinitelji kazne, iako je znao da njemu podčinjeni pripadnici HVO-a zarobljene civile i pripadnike protivničkih postrojba zlostavljaju prilikom ispitivanja, premlaćuju i muče, a neke od njih i ubijaju.

Sumnjiči ga se da je osobno protuzakonito zatvorio veći broj civila srpske nacionalnosti i sudjelovao u njihovu zlostavljanju, kao i u zlostavljanju ratnih zarobljenika i civila izvan zatvora, pri čemu je sprječavao potrebne mjere i radnje nužne za utvrđivanje neposrednih počinitelja.

Zbog takvih nezakonitih postupanja prema najmanje osamdeset civilnih i vojnih osoba dvadeset i tri osobe su umrle, jedna je silovana, a ostale su zadobile teške tjelesne ozljede, navelo je tužiteljstvo.

Pročitajte više