Bivši ravnatelj policije Grbić za Index: Postaje su pune novca i oružja, a bez ikakve kontrole

Foto: MUP

"BILO je, na žalost, samo pitanje vremena kada će se ovako nešto dogoditi, a ovo je problem na koji se unutar sustava upozorava već više od dva desetljeća" kaže u razgovoru za Index bivši glavni ravnatelj policije Oliver Grbić komentirajući krađu u Heinzlovoj ulici ističući kako je riječ o sramoti.

Teško da su taj novac i zlato trebali biti u uredu

Podsjetimo, nepoznati počinitelji provalili su sinoć u sjedište MUP-a u Heinzelovoj ulici, a prema za sada neslužbenim informacijama iz prostorije službe organiziranog kriminala oduzeli su čak 280.000 eura i dvije kile zlata.

"Nisam upućen u same detalje slučaja, no takav novac i količina zlata teško da je trebala biti ondje. Ako je riječ o oduzetoj količini tijekom kriminalističkog postupka i ako je on okončan onda je pitanje dana ili dva da se taj novac u suradnji s DORH-om i istražnim sucem ukloni, odnosno uplati na poseban račun. Isto tako, ako je riječ o novcu koji je predviđen kao otkup tada se također radi najviše o danu ili dva da se taj novac iskoristi. Naravno, opet u suradnji s DORH-om i istražnim sucem", kaže Grbić dodajući kako je i njega iznenadila današnja vijest o provali.

Začudili bi se što se sve čuva po postajama

Prema Grbiću, riječ je o manjkavosti sistema, a prije svega o nemogućnosti skladištenja oduzetih stvari.

"Da uđete u bilo koju policijsku postaju u Hrvatskoj tada bi se iznenadili što bi kod inspektora našli u njegovoj ladici. Našli bi noževe, mačete, oružje, novac, bicikl i sve ostalo što je zapravo oduzeto tijekom kriminalističkih istraživanja. Uvjeravam vas da se jedan solidni buvljak ne bi posramio što se sve danas čuva po policiji odnosno po ladicama, ormarima i hodnicima postaja", kaže Grbić ističući kao glavni problem slučajeve skladištenja oduzetih stvari.


Isto tako postoji i problem novca koji je oduzet tijekom obrade, a koji nije odmah evidentiran i uplaćen na poseban račun. Grbić kaže da je u njegovoj praksi bilo slučajeva odnosno prijava da su policijski službenici zloupotrebili svoj položaj, te su pritisnuti teškom situacijom uzimali taj novac, da bi ga kasnije vraćali.

Uveo potvrdu o skladištenju oduzetih predmeta

"Problem je u neadekvatnoj kontroli, pravodobnom rješavanju stvari nakon provedene kriminalističke obrade kao i suradnje s DORH-om i istražnim sucem", ističe Grbić dodajući
kao primjer da se po parkinzima u Hrvatskoj mogu naći i automobili koji ondje stoji po 10-15 godina, a koji do sada nisu rješeni na pravi način.

Grbić kaže da je prije deset godina u Primorsko-goranskoj županiji posebnu jedinicu koju je bila zadužena za skladištenje oduzete robe. Bilo je to skladište koje je bilo posebno i dobro čuvano, a izdavale su se potvrde o oduzetim predmetima te potvrda o pohrani oduzetih predmeta.

Sutav mora čuvati policijske službenike koji pohranjuju oduzete predmete

"Toga danas nema. I zato smo danas na žalost svjedoci ovakve nevjerojatne vijesti i činjenice da su policijske stanice prepune oduzetih predmeta, oružja i novca koje nije adekvatno skladišteno", kaže Grbić, apelirajući da se ovakvo stanje napokon riješi upravo organizacijom posebnih i čuvanih skladišta te pravodobnim i brzi rješavanjem novca i oduzetih predmeta po završetku kriminalističkih obrada.

Grbić na kraju ističe kako sam sustav mora čuvati policijske službenike koji kod sebe, odnosno u svojim uredima, pohranjuju oduzete predmete.
 

Pročitajte više