Bivši ravnatelj tajne službe Federacije BiH oslobođen optužbi

ŽUPANIJSKI sud u Sarajevu oslobodio je u ponedjeljak bivšeg ravnatelja Obavještajnosigurnosne službe Federacije BiH (FOSS) Ivana Vukšića optužbi za uzimanje talaca i nasilje nad federalnim policajcima koji su imali zadaću provjeriti poslovanje "Hercegovačke banke" iz Mostara.

Optužnica je teretila Vukšića da je kao tadašnji djelatnik Službe nacionalne sigurnosti (SNS) Herceg-Bosne u travnju 2001. godine zarobio dvojicu federalnih inspektora prisiljavajući ih da pred novinarima pročitaju izjavu u kojoj su osudili akciju pretresa poslovnica "Hercegovačke banke".

U orkestriranom nasilju koje je izbilo nakon što su u Mostar i druge gradove stigli federalni inspektori te pripadnici SFOR-a ozljeđeno je više osoba a nekolicini međunarodnih predstavnika i policajaca iz Sarajeva koji su došlo provjeriti poslovnicu banke u Grudama prijetilo se smrću.

Ne sporeći da su se takvi dogđaji doista dogodili, Županijski sud u Sarajevu ocijenio je da nema pouzdanih dokaza de je u nasilju sudjelovao i Vukšić te ga je stoga oslobodio optužbe.

Vukšić je nakon izricanja oslobađajuće presude izjavio je da je i očekivao takvu odluku sudbenog vijeća, izrazivši pritom zahvalnost za korektno vođenje postupka.

Vukšić je 2003. godine zbog podignute optužnice bio prisiljen odstupiti s mjesta vršitelja dužnosti ravnatelja FOSS-a na kojoj je zamijenio Munira Alibabića.

Vukšić je prije podnošenja ostavke umiješan i u drugu aferu u kojoj je FOSS pod njegovim upravljanjem provodio prisluškivanje većeg broja oporbenih političara i novinara koji su potom osumnjičeni za pripremanje državnog udara.

Posebno parlamentarno povjerenstvo ispitivalo je tvrdnje FOSS-a i nakon nekoliko mjeseci ustanovilo da je federalna tajna policija cijeli slučaj iskonstruirala kršeći pri tom zakon jer su brojne javne osobe prisluškivane bez potrebnih zakonskih odobrenja.

FOSS, kao i tajna služba Republike Srpske (OBS) trenutačno su u postupku ukidanja jer će umjesto njih biti uspostavljena nova obavještajno-sigurnosna služba na državnoj razini.

Pročitajte više