Bivši savjetnik Zelenskog: Srušit ćemo Krimski most

Ilustracija: EPA

OLEKSIJ Arestovič, bivši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, najavio je kako će jedna od meta protuofenzive biti vitalni most u Kerčkom tjesnacu, koji povezuje Rusiju s Krimom. Tvrdi kako bi jedan od ciljeva ukrajinske protuofenzive mogla biti operacija na jugu zemlje koja će nastojati odsjeći Ruse od kopnenog koridora do Krima.

Smatra da bi se ukrajinske snage tako približile ponovno zauzimanju poluotoka kojeg je ruski predsjednik Vladimir Putin nezakonito anektirao 2014. godine. Arestovič je podnio ostavku u siječnju nakon što je izjavio da je rusku raketu koja je ubila 45 ljudi u gradu Dnjepru oborila ukrajinska protuzračna obrana.

Rusi se utvrđuju duž obale Krima

"Krim se ne može održati bez kopnenog koridora", poručio je Arestovič za YouTube kanal odvjetnika i bivšeg ruskog oporbenog političara Marka Fejgina. Posljednjih tjedana uočene su utvrde duž obale Krima i ruske pomorske baze Sevastopolj, piše Newsweek

Arestovič očekuje da će ukrajinske oružane snage pokrenuti napad na Krimski most, koji je jedina ruska kopnena poveznica s anektiranim poluotokom. Uvjeren je da će poluotok ostati bez pomoći ako ukrajinske snage uspiju srušiti strateški bitan most. 

Prošle godine se već dogodila eksplozija na mostu

"Srušit ćemo Krimski most. Sve je to moguće pod određenim uvjetima, trenutačno dogovaramo uvjete", naglasio je. U listopadu prošle godine se već dogodila eksplozija na Krimskom mostu. Putin je tada rekao kako su za eksploziju odgovorne ukrajinske tajne službe. 

Ukrajina nije preuzela odgovornost za taj napad. Rusija je samo nekoliko dana nakon toga pokrenula snažne napade na 14 ukrajinskih gradova kao znak odmazde. Dodatno, sljedećih tjedana su nastavili masovno napadati kritičnu infrastrukturu Ukrajine.
 

Pročitajte više