Kriminalist za Index: Sada počinje jedna druga vrsta kriminalističkog istraživanja

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

MLADIĆ čije je tijelo jučer pronađeno u Dunavu je Splićanin Matej Periš koji je nestao u noći s 30. na 31. prosinca. Kako piše Telegraf, DNA analiza je dokazala da se radi o nestalom Splićaninu. Uzrok smrti je, kako se i pretpostavljalo, utapanje, pokazala je obdukcija. Bit će napravljena i toksikološka analiza, ali ti rezultati očekuju se tek za nekoliko tjedana.

>>Mladić čije je tijelo pronađeno u Dunavu je Matej Periš. Poznat i uzrok smrti

 

Njegovo tijelo izvukli su mornari jučer ujutro oko 9:30. Tijelo je pronađeno na mjestu koje se zove Ada Huja, a nalazi se nizvodno od Velikog ratnog otoka, na ušću Save u Dunav koje je više puta bilo temeljito pretraživano. DNA analiza je rađena po nalogu Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu.

Tijelo mlađeg muškarca pronađeno je osam kilometara od mjesta gdje je zadnji put viđen Matej Periš. Manji krug predstavlja mjesto gdje je zadnji put viđen. Veći krug otprilike predstavlja područje na kojem je izvučeno njegovo tijelo.

"Tijelo je očito zapelo za nešto"

Tijelo je pronađeno nedaleko od mjesta nestanka. Kontaktirali smo umirovljenog kriminalista Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa Ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke. Zanimalo nas je kako je tijelo tek sada pronađeno, ako je ovaj prostor toliko bio pretraživan.

"Kod utapljanja u probavnom traktu se stvaraju određeni kemijski procesi, plinovi koji čine da se tijelo digne na površinu. No to je obično tjedan dana poslije utapanja, što opet ovisi o temperaturi vode i drugim uvjetima.

Da je izronilo odmah i nesmetano plutalo, ono bi završilo u Crnom moru. Sigurno možemo reći da je s nečim bilo spriječeno. Ali tu će više reći sudska medicina nego što ja to mogu sada reći. Ono što se čini očitim je da je tijelo zapelo za neki panj, drvo, nešto što ga sprječava da se podigne na površinu", rekao je Lazarević.

Osvrnuo se na rad policije.

"Jučer sam kritizirao policiju i suradnju srpske policije s hrvatskom. Sad to neću raditi. Sad počinje za policiju jedan drugi dio posla. Policija sad zna ono što nije znala jučer. Sad počinje jedna druga vrsta kriminalističkog istraživanja", govori on.

"Policija treba otkriti otkud tijelo u vodi"

"Danas smo saznali da je mrtav. Policija sad ima mrtvo tijelo. I sad treba nastaviti raditi. Kriminalistički treba uvidjeti od kuda tijelo u vodi. Postoji nešto što mi zovemo kriminalistička trilema. Je li ga netko ubio, je li samoubojstvo ili nesretan slučaj", kazao je.

 

"Do jučer, odnosno do jutros kad je tijelo identificirano, pitanje je bilo je li u vodi i je li živ.  Sad se već neki odgovori znaju. To je početak. Policija iz Beograda to sada treba utvrditi", naglašava.

Govori o jednom svom slučaju u Zagrebu.

"Svaki slučaj je drugačiji. Svaka smrt je drugačija. Teško je povlačiti analogije. Ali sjetio sam se slučaja otprije 20 godina, kad je voda tijelo izbacila kod Velike Gorice. Uspjeli smo utvrditi da se radi o osobi koja je šest mjeseci prije toga ubijena u stanu na Trešnjevci.

"Utvrdili smo da ga je ubojica zamotao u tepih i bacio u rijeku. Pronašli smo ubojicu. Ne povlačim paralele sa slučajem Periša, ali samo hoću reći da opsežan policijski rad ipak daje rezultate, sad je na policiji da riješi ovu kriminalističku trilemu", zaključio je Lazarević.
 

Pročitajte više