Bivši šef Mercatora: Kraj će biti loš - Agrokor će sljedeće godine otići u stečaj

Foto: FAH, YouTube

BIVŠI direktor tvrtke Mercator i gradonačelnik Ljuljane Zoran Janković smatra da će Agrokor iduće godine otići u stečaj. Dodaje da je jedino rješenje da se 50 posto svih potraživanja banaka i dobavljača pretvori u kapital i da se s tim dokapitalizira Agrokor.

"Po mojoj ocjeni, kraj će biti loš - Agrokor će otići u stečaj sljedeće godine, Lex Agrokor ne može djelovati. To je isto kao da su Grci rekli - mi ne priznajemo stare dugove, hajdemo sad krenuti ispočetka", rekao je Janković za magazin Biznis, a prenosi B92.

Podsjeća da je i ranije govorio da će Lex Todorić pasti pred europskim sudovima.

"I Sberbank ga je prvi počeo rušiti", kaže gradonačelnik Ljubljane, koji smatra da je važno i pitanje vlasništva te da se ta firma Ivici Todoriću ne može oduzeti jer je vlasnik.

Kako bi Janković spasio Agrokor?

Dodaje da je jedino rješenje da se 50 posto svih potraživanja banaka i dobavljača pretvori u kapital i da se s tim dokapitalizira Agrokor.

"Naprimjer, banke od svojih potraživanja, od četiri milijarde eura kredita, u kapital pretvore dvije milijarde i time steknu vlasništvo u Agrokoru, a na ostali dug snize kamatu na dva do tri posto. Dobavljači bi dobili plaćeno 50 posto svojih potraživanja, a za 50 posto bi dobili dionice", rekao je Janković.

Međutim, upozorava da bi bilo važno da na čelo firme dođe netko tko zna dobro voditi taj posao, održati sustav, pa da se postepeno podiže vrijednost dionica.

"Vjerovnici bi svoj novac dobili natrag kroz povećanje vrijednosti dionica Agrokora, odnosno kroz prodaju tih dionica. To je jedini način", poručio je Janković.

"Najgora opcija je upravo prodaja dijelova kompanije, naprimjer da se proda Mercator Beograd. Bolje bi bilo da se Agrokor prodaje kao cijeli sustav", naveo je gradonačelnik Ljubljane, koji je svojevremeno bio direktor Mercatora.

Upitan koliko će stečaj Agrokora pogoditi gospodarstvo regije, kaže: "Najgore je što će 60.000 zaposlenih živjeti i raditi godinu-dvije u velikoj nervozi i nesigurnosti oko toga što će biti s firmom i s njima, hoće li zadržati posao", zaključio je Janković. "Ako mama ide u stečaj, onda ide i kći", slikovito je opisao.

Pročitajte više