Bivši šef Porezne o 51 milijardi nenaplaćenog poreza: A nitko ne kaže da je naplaćeno 850 milijardi?!

IVICA MLADINEO, bivši šef Porezne uprave, komentirao je danas Indexu neneplaćena potraživanja koja je ostavio za sobom. Nimalo skromnih 51 milijardu kuna.

"To je dug od 1994. godine, nitko ne govori kako je naplaćeno 850 milijardi. Riječ je zapravo o zanemarivo malom postotku", kazao je Indexu Mladineo, dok je čekao nastavak suđenja za kriminalnu privatizaciju Konstruktora. Zbog tog postupka morao je prošlog ljeta odstupiti s čelne pozicije Porezne uprave.

Otišao Mladineo, Konstruktor u trajnoj blokadi

S Mladineovim odlaskom začudno se poklopila i trajna blokada društva Konstruktor. Tajming nam je potvrdio i Mladineo. "Ali imali su oni problema i ranije", brzo se nadopunio.

Jest, imali su, ali im je Mladineo blokade i skidao kako bi se Konstruktoru dalo vremena da pokuša izaći iz gliba. "Išlo se preko Hrvatskih autocesta...", otkrio nam je Mladineo te tako potvrdio u kolikoj je mjeri država spašavala posrnulog građevinskog giganta u privatnom vlasništvu.

Orešar sedam godina nije plaćao doprinose za svoje radnike. Kako?

Konstruktor, naime, već godinama ne uplaćuje doprinose i ima milijunske dugove na ime poreza i ostalih davanja, no dala mu se šansa. Mnogima, pak, nije. Zadavljeni su za razliku od povlaštenika koji su zahvaljujući političkim vezama imali status svetih krava. Kako recimo Bruno Orešar, Tuđmanov teniski partner, nije sedam godina plaćao doprinose za svoje radnike? Na to pitanje Mladineo nije imao odgovor.

Nema veze. To ga zasigurno neće pitati studenti splitskog Ekonomskog fakulteta kojima ovaj doajen Sanaderove porezne politike prenosi iskustva iz prakse. Isti taj kojem je ispred nosa pronevjerno par milijardi kuna državnog novca i koji je omogućio tipovima poput Žderića povlašteni status i pomoć državnih firmi u riješavanju likvidnosti. 

Žderić se drži o niti

Direktor Konstruktora Željko Žderić iznenadio nas je tvrdnjom kako uopće nije istina da su toliko dugo u kontinuiranoj blokadi. Čudno. Natjecali su se za posao ukopavanja Kerumovog kolektora pa su izvisili jer su predali potvrdu Porezne staru sedam mjeseci. Makar su tako u Gradu konstatirali.

"Mora da je neka greška. Ja za to ne znam. To je, bit će, neki mali posao bio u pitanju", pokušao je minorizirati problem Žderić.

A s Poreznom, tvrdi, uopće nema problema. "Sve je plaćeno, blokada će se dignuti za koji dan", vrlo je samouvjereno zvučao prvi čovjek Konstruktora, čiji radnici još čekaju plaću za prosinac. Obećali su zaostatke riješiti idući tjedan.

Žderić se drži o niti. Tužbom protiv države koja mu je tako izdašno pomagala želi zbog negrađenja pelješkog mosta namaknuti 50 milijuna kuna. Znači da je voda došla do grla. Dug prema poreznoj navodno iznosi između 60 i 70 milijuna kuna. Žderić se nasmijao kada je to čuo. "Ma kakvi. Svega par milijuna...", uvjeravao nas je. 

Suđenje za privatizaciju Konstruktora privelo se inače kraju, no danas na sudskom hodniku napetost se mogla osjetiti u zraku. Hoće li Konstruktor uopće dočekati kraj postupka?

Peh za pehom

Posebno dobre volje nije mogao biti ni također optuženi šef Nadzornog odbora Konstruktora Berislav Bašić, kojem se u posljednje vrijeme događa peh za pehom. Prvo je optužnica za privatizaciju Konstruktora postala pravomoćna, onda se protiv njega povela istraga zbog slučaja Kada, da bi sve kulminiralo prije koji tjedan, kada mu je ispred kućnog praga u zrak dignut automobil.

Raspoloženje je popravilo vještačenje Jakše Barbića, autora privatizacije na hrvatski način, koji je stao na stranu optuženih. Po njemu je privatizacija uredna, a firma spašena jer uspješno djeluje. Mišljenje je, nažalost, dao još u doba kada su građevina i Konstruktor bili u ekspanziji. Crni oblaci se još nisu vidjeli na horizontu.

Krivotvorinom htio preuzeti EPH?

Kako jedna nevolja nikad ne dolazi sama, s poslovnim krahom stigla je i kaznena diskreditacija Željka Žderića. Ne samo da se Državno odvjetništvo ohrabrilo i diglo optužnicu za privatizaciju Konstruktora, ispostavilo se da je Žderić krivotvorinom htio preuzeti i cijeli EPH rekordnom tužbom od 1,8 milijardi kuna za navodni posao u Libiji izgubljen nakon teksta o privatizaciji u Slobodnoj Dalmaciji. Posla zapravo nije ni bilo, Žderić je optužen za falsificiranje dopisa libijskog veleposlanstva...

Pročitajte više