Bivši šef SOA-e: Europljani još nisu svjesni da se vodi rat na europskom teritoriju

Screenshot: N1

SIGURNOSNI stručnjak i bivši šef SOA-e Ante Letica je gostujući u HRT-ovoj emisiji Studio 4 prokomentirao pad projektila na Przewodov, selo na istoku Poljske u blizini granice s Ukrajinom. U incidentu su smrtno stradala dva poljska državljana, a vjeruje se da je incident posljedica snažnih raketnih napada Rusije na ukrajinske gradove. 

Letica je istaknuo kako se radi o vrlo ozbiljnom i teškom sigurnosnom incidentu, ali da je smirivanju stanja i sprječavanju eskalacije pridonijela Bidenova izjava prema kojoj su na poljski teritorij pali ostaci raketa ukrajinskog proturaketnog sustava. Letica je naveo kako su Ukrajinci vjerojatno koristili ruski sustav S-300.

"Čudno da se ovakvo nešto nije prije dogodilo"

"To je dobro, no bit će sigurno sastanak NATO-a jer je Poljska tražila da se aktivira članak 4. To znači da zemlje članice NATO-a koje osjećaju ugroženost svog teritorijalnog integriteta, političke neovisnosti i sigurnosti, imaju pravo zatražiti sastanak po članku 4", istaknuo je Letica.

Letica vjeruje kako se sličan incident mogao dogoditi i prije jer Rusi konstantno gađaju ukrajinska mjesta koja se nalaze uz granicu s Poljskom. Podsjetio je da su tijekom sukoba na Kosovu neke rakete završile u Bugarskoj i Rumunjskoj. "U sukobu s ovakvim intenzitetom djelovanja, sigurno je moguća pogreška. Zemlje koje su uz granicu kriznog teritorija mogu očekivati ovakve situacije", dodao je.

Siguran je da će Poljaci na sastanku NATO-a zahtijevati još veću pomoć, te veći angažman u ljudstvu i u tehnici. "To će se reflektirati i na Ukrajinu, ona će dobiti veću pomoć i još veću podršku. Ovo će dodatno povećati tenzije između Poljske i Rusije, i bez toga njihov odnos nije bio idiličan", rekao je Letica.

"U budućnosti velika mogućnost za slične incidente"

Tvrdi kako će Rusi u slučaju poraza na bojištu sve više raketirati i granatirati, pa će biti i veća mogućnost za ponavljanje ovakvih incidenata. Prokomentirao je i oštećenje plinovoda Družbe Adria, napomenuvši da nije samo plinovod oštećen nego i energetsko postrojenje koje opslužuje plinovod. Naglasio je da se eskalacija ne događa samo na bojištu, nego i po pitanju dostupnosti nafte i plina.

"To je jedan od načina na koji Rusi pokušavaju prisiliti Europu, posebice EU, da na neki način vrši pritisak na Ukrajinu kako bi se došlo do primirja ili sporazuma, pri čemu Rusi zadržavaju, po njihovom mišljenju, onaj teritorij koji su osvojili. Na to sigurno Ukrajinci neće pristati", istaknuo je.

"Situacija s energentima u Ukrajini i proizvodnjom električne struje već ima određene reperkusije na Njemačku, ona je bila veliki uvoznik ukrajinske struje. Europljani još nisu svjesni da se vodi rat na europskom teritoriju. Možda ove zime, kada bude zahlađenje, možda će biti svjesni, ali još nažalost nisu svjesni da to zahtijeva veliku pažnju", zaključio je.

Pročitajte više