Bivši šef SOA-e: Rakete poslane u Bjelorusiju mogu stvoriti eksploziju od 50 kilotona

Foto: HTV/HRT

BIVŠI voditelj operacije SOA-e i sigurnosni analitičar Ante Letica je za HRT komentirao najavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o raspoređivanju nuklearnog taktičkog oružja diljem Bjelorusije. Letica smatra kako Putin ne namjerava odustajati od svojih namjera i da prijeti eskalacija sukoba. "Ovo je jedna prijetnja Europi i šire, a posebno zemljama u okruženju koje aktivno pomažu Ukrajini", rekao je.

Govoreći o nuklearnom taktičkom oružju, kazao je kako se navodno radi o raketama koje mogu stvoriti eksploziju od 50 kilotona na ograničenom području. "To je taktičko nuklearno oružje koje je namijenjeno za uništavanje žive sile objekata na području na kojem se vode borbe", naglasio je. 

"Međutim, posljedice nisu samo za to područje, one su daleko šire. Ne samo u smislu radijacije i onečišćenja tla, nego zbog toga što bi upotreba takvog oružja sigurno izazvala još veću eskalaciju pa i sličan odgovor zemalja NATO-a, a to bi nas onda odvelo u Armagedon", dodao je.

"Ukrajinci su inovativni u korištenju starog oružja"

Tvrdi da bi se u takvom scenariju zagadilo određeno područje i da bi bilo poginulih, a radijacija bi se dalje širila prema Europi. Ukrajinci su od Amerikanaca tražili dalekometne projektile, ali ih još ne dobivaju.

Osvrnuo se i na dron koji je eksplodirao na ruskom području, a identičan je dronu koji je pao u Zagrebu. Letica objašnjava kako su Ukrajinci veoma vješti i inovativni u korištenju starog oružja. 

"Što se tiče preciznosti vrlo je neprecizan i tu je moguće da se dogode neke greške. Naime, Ukrajina uz svu podršku, ne smije sebi dozvoliti da radi iste greške kao što ih radi i agresor. Dakle, ako gađa ruski teritorij, ona mora voditi računa da gađa infrastrukturu, vojne potencijale i sve ono što bi rušenje tih potencijala moglo oslabiti potencijal agresora", nastavio je.

"Rusi su ostavili brojnu i jaku mrežu obavještajaca"

Komentirao je argentinski par kojem je u stanu u Sloveniji pronađena velika količina gotovine te su pronađene brojne lažne isprave. Na pitanje je li riječ o elitnim ruskim tajnim obavještajcima, Letica odgovara da je to vanjska ruska obavještajna služba.

"Radi se o vrlo dobro obučenim ljudima koji poznaju jezike i imaju određenu pozadinu, koji putuju po svijetu. Nakon završene obuke oni idu u inozemstvo, dobivaju identitete", tvrdi Letica. Ipak, ističe kako su Rusi to radili i prije rata u Ukrajini.

Podsjeća kako se zna da je u Rusiju protjerano oko 400 diplomata, a koji su zapravo bili ruski obavještajci u Europi. Napominje da su Rusi ostavili dosta brojnu i jaku mrežu te da o tome treba voditi računa. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više