Bivši slovenski ministar oslobođen optužbe za financiranje stranke

NEKADAŠNJI slovenski ministar za gospodarstvo Metod Dragonja oslobođen je optužbe da je sredstvima farmaceutske tvrtke "Lek" tajno financirao Slovensku pučku stranku (SLS), te tako počinio zloporabu službenog položaja.

Ljubljanski okružni sud u petak je presudio da tvrdnje iz optužnice o korištenju 30-ak tisuća eura "Lekovih" sredstava za predizbornu kampanju nekadašnje zastupnice Metke Karner Lukač nisu dokazane, a cijeli je slučaj doživio i zastaru jer se sve navodno događalo prije 11 godina.

Dragonja je komentirajući presudu rekao da je proces imao političku pozadinu u kojoj je osobno bio samo "kolateralna" žrtva". Pravi je cilj procesa, kako je objasnio, bio Marjan Podobnik, nekadašnji predsjednik stranke i potpredsjednik u koalicijskoj vladi koju je 1997. formirao Janez Drnovšek. Podobnik je ubrzo nakon javne objave sumnji u neregularno financiranje postao "politički mrtvac", što je svojednobno potaknulo špekulacije kako je stvaranje afere preko tjednika "Mladina" bilo naručeno.

Dragonja je nakon odlaska iz vlade opet došao na mjesto direktora "Leka" koji je lani prodan švicarskoj korporaciji "Novartis", a Podobnik više nije aktivan u politici nego se bavi poduzetništvom.

Pročitajte više