Bivši srpski ministar unutarnjih poslova: Nije točno da se Čolović nagodio

Screenshot: HRT, Novosti.rs

BIVŠI srpski ministar unutarnjih poslova Božo Prelević sinoć je u Otvorenom rekao kako nije točno da se navodni hrvatski špijun Čedo Čolovoć nagodio s tužiteljstvom nakon uhićenja u Beogradu.

"Ono što je sigurno je da je njegov odvjetnik podnio taj prijedlog tužiteljstvu, dodao je. Rekao je kako, profesionalno gledano, odvjetnik nagodbu predlaže u slučaju kada postoje jaki dokazi pa pokušava dobiti blažu kaznu nego što bi dobio na suđenju", kazao je.

Ono što je u cijeloj priči neobično je to što su se u medijima pojavile neke informacije, koje ne bi trebale, smatra.

"Imam nevjerojatan osjećaj da pojedinim političkim elitama u Hrvatskoj i Srbiji odgovara upravo dodatno zatezanje odnosa na relaciji dvije države. Sada smo u situaciji da, primjerice, estrada, sportaši i književnici uspostavljaju suradnju, za razliku od političara, rekao je. Ima osjećaj da određene političke elite u objema državama fascinantno brzo mogu napraviti kaos. Ja sad ne znam je li ovo reakcija na vickaste umotvorine Milanovića ili je stvarno ovo špijunaža", rekao je i dodao kako tužitelja koji je odredio pritvor sasvim dobro poznaje te da se radi o ozbiljnom profesionalcu.

Stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila kazao je kako misli da sve ovo treba promatrati kao jedan igrokaz.


"Oni koji su stvorili dramu, oni će se u jednom trenutku potruditi da ona nestane, dodao je. Ja vjerujem da je njihov državni odvjetnik poštena osoba, ali obavještajne službe mogu iskreirati svakakve dokumente. Rekao je kako ova priča služi svrsi, a to je da se Hrvatsku stavi u kontekst nepoštene države. Ovdje se ne radi ni o čemu što bi strateški ugrožavalo interese Srbije", tvrdi.

Nama su svi ti dokumenti vidljivi kao članici NATO-a pa nema nikakve potrebe da se posebna mreža radi da bi se prikupljali takvi podaci, prokomentirao je Cvrtila navode da je Čolović prikupljao podatke o strateškim planovima i opremi srbijanske vojske. Rekao je da je puno rupa u ovoj priči.

Pročitajte više