Bivši Trumpov potpredsjednik posjetio Ukrajinu, sastao se sa Zelenskim

Foto: EPA

Bivši američki potpredsjednik Mike Pence, koji se natječe za nominaciju Republikanske stranke za predsjedničke izbore 2024., iznenadno je danas posjetio Ukrajinu kako bi se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Sloboda pobjeđuje u Ukrajini i sada više nego ikada moramo nastaviti vjerovati u hrabre borce ovdje u Ukrajini, koji stoje za slobodu i odbijanje ruske agresije", rekao je Pence novinarima nakon sastanka sa Zelenskim.

Pence je prvi republikanski predsjednički kandidat koji se susreo sa šefom Ukrajine u vrijeme predizborne kampanje.

Pence će na izborima biti protivnik svom bivšem šefu Trumpu

Pence, istaknuti kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina i gorljivi pobornik Ukrajine, za nominaciju svoje stranke se natječe, među ostalim, protiv svog bivšeg šefa Donalda Trumpa.

Trump je odbio kazati želi li da Ukrajina pobijedi u ratu, umjesto čega je rekao da želi rješenje do kojeg će Moskva i Kijev doći pregovorima.

Pence prema većini predizbornih anketa osvaja 30 posto manje od Trumpa među republikanskim glasačima, koji biraju kandidata koji će izazvati demokratskog predsjednika Joe Bidena.

Pence otputovao u Ukrajinu s američkom humanitarnom organizacijom koja pomaže civilima

Bivši potpredsjednik je položio cvijeće kraj zida na kojem su prikazana lica palih vojnika u Kijevu. Otputovao je u Ukrajinu s američkom humanitarnom organizacijom Samaritan's Purse, koja pruža pomoć ukrajinskim civilima, rekao je Penceov savjetnik.

Američka vlada je osigurala više od 40 milijardi dolara vrijednog oružja i druge vojne pomoći za Ukrajinu. Čvrsta većina Amerikanaca podržava slanje naoružanja u Ukrajinu, prema anketi koju su proveli Reuters i Ipsos.

Pence je također prisustvovao brifingu ukrajinskih dužnosnika o ruskim kršenjima ljudskih prava otkako su ruske snage napale Ukrajinu prije 16 mjeseci.

Rat u Ukrajini je podijelio republikanske predsjedničke kandidate. Ron DeSantis, guverner savezne države Floride i glavni Trumpov suparnik u utrci za nominaciju, doveo je u pitanje količinu pomoći koja bi se trebala pružiti Ukrajini, a Nikki Haley, bivša veleposlanica pri Ujedinjenim narodima i Tim Scott, senator iz Južne Karoline, zagovaraju nastavak potpore.

Pročitajte više