Bivši urednik Novog brodskog lista odslužit će 70-dnevnu zatvorsku kaznu

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) podržava odluku bivšeg glavnog urednika Novog brodskog lista Miroslava Jurića da u znak prosvjeda protiv sudske odluke, kojom je osuđen za klevetu, odbije platiti dosuđenu mu novčanu kaznu i umjesto toga odsluži 70-dnevnu zatvorsku kaznu, priopćeno je danas iz HND-a.

Ne ulazeći u detalje sudskog spora HND i njegov Ogranak Brodsko-posavske županije podržavaju Jurića u prosvjedu i zalaganju za pravo javnosti na informacije.

Jurić je proglašen krivim u sporu, koji su protiv njega pokrenuli sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mirko Svirčević i županijski državni odvjetnik u tom gradu Stjepan Haramustek, jer je kao glavni urednik prenio članak iz tjednika Imperijal u kojemu se govori o navodnoj korumpiranosti tužitelja. Jurić je osuđen za klevetu, a dosuđena mu je novčana kazna od 12.600 kuna.

Kako se ne osjeća krivim, Jurić kaznu ne želi platiti, pa 19. srpnja mora u zatvor, što je, kao ističu u HND-u, njegov osobni prosvjed protiv sudske odluke koju smatra nepravednom i način borbe za slobodu tiska.

U HND-u ističu da podržavaju Jurića te da im je čudno što za isto kazneno djelo nije tužen Imperijal, već samo Novi brodski list i njegov urednik koji je prenio Imperijalov članak.

"Nadamo se zato kako će i ovaj slučaj pridonijeti da se izmjenama Kaznenog zakona (KZ) u pitanjima klevete osigura drugačije tretiranje takvih i sličnih situacija", kažu u HND-u. Smatraju i da bi se u članku KZ-a koji govori o isključenju odgovornosti novinara za klevetu trebao ugraditi "čvršći mehanizam zaštite profesije koja ima važnu ulogu u javnoj kontroli centara moći".



Pročitajte više