Bivši veleposlanik u Beogradu Zvonimir Marković osuđen na tri godine zatvora

BIVŠI hrvatski veleposlanik u Beogradu Zvonimir Marković danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog nezakonitog prebacivanja oko 670 tisuća kuna donacije za veleposlanstvo na svoj privatni bankovni račun.

Uz Markovića, na dvije godine zatvora osuđen je bivši predsjednik Uprave splitske tvrtke "Jadroplov" Nikša Giovanelli, koji je s Markovićem zaključio ugovor o donaciji namijenjenoj adaptaciji i opremanju veleposlanstva, a koja je, prema presudi, u svibnju 1997. završila na Markovićevu računu za vraćanje stambenog kredita.

U obrazloženju presude, sudac Miroslav Šovanj rekao je kako je na suđenju nesporno utvrđeno da su Marković i Giovanelli zaključili ugovor kojim je "Jadroplov" Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) donirao oko 670.000 kuna za adaptaciju veleposlanstva u Beogradu.

No, utvrđeno je i da je ugovoru prethodio dogovor po kojemu je donacija bila samo formalno pokriće za prebacivanje novca na Markovićev račun u Privrednoj banci Zagreb, kojim je Marković zatvorio svoju kreditnu obvezu upravo u tom iznosu, kazao je sudac.

"Očito je da je Marković mislio kako se zbog velikog broja donacija koje je Jadroplov izdavao neće zamijetiti da je jedna kriva", rekao je sudac Šovanj.

Dodao je da je Marković, koji je bio veleposlanik u Beogradu od 1997. do 2000., očito tražio načine za otpis kredita, za što je naišao na razumijevanje i bivšeg predsjednik Franje Tuđmana, no da "nitko nije našao načina da se to pitanje riješi na zakonit i valjan način".

Kod izricanja presude Markoviću su uzete olakotne okolnosti da je radio u diplomaciji na dobrobit Hrvatske, da nikad nije bio kažnjavan i da je starije dobi, ali i otegotne da se ogriješio na moralne vrijednosti i kvalitete koje treba imati veleposlanik.

Marković i Giovanelli nepravomoćno su osuđeni za zlouporabu položaja i ovlasti i dužni su, pod prijetnjom ovrhe, nadoknaditi MVP-u cijeli utuženi iznos s kamatom od svibnja 1997., kao i troškove suđenja.

Na presudu se mogu žaliti u roku od 15 dana od njezina primitka u pismenom obliku.

Zamoljen da komentira presudu, Marković je nakon izlaska iz suda samo kratko izjavio: "Ovo je osveta vlasti i pljuska hrvatskom pravosuđu".


Pročitajte više