Bivši zaposlenik britanske ambasade: U kineskom pritvoru su me vezali i mučili

Facebook

BIVŠI zaposlenik britanskog veleposlanstva u Hong Kongu je za BBC rekao da su ga u kineskom pritvoru mučili i da su ga optužili da je poticao hongkonške političke nemire.

Simon Cheng, građanin Hong Konga koji je u vladi Velike Britanije radio gotovo dvije godine, završio je 15 dana u pritvoru nakon što je u kolovozu ove godine posjetio Kinu.

"Zavezali su me, stavili su mi povez na oči i prekrili glavu", ispričao je 29-godišnjak.

"Rekli su da rade za tajnu službu i da ovdje nema ljudskih prava. A onda su krenuli s mučenjem", dodao je.

Britanski vladini izvori kazali su kako smatraju da su njegove tvrdnje o mučenju i prisilnom potpisivanju priznanja vjerodostojne.

"Ogorčeni smo kineskim sramotnim zlostavljanjem Chenga i očekujemo da se odgovorni za ovakvo postupanje dovedu pred lice pravde", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

Nestao tijekom poslovnog puta

Podsjetimo, Simon Cheng je krajem kolovoza pušten iz administrativnog pritvora u gradu Shenzhenu u kontinentalnoj Kini.

Policija je izdala kratko priopćenje na društvenim mrežama u kojemu se navodi da je Cheng oslobođen kao što je bilo predviđeno te da su njegova prava zaštićena "u skladu sa zakonom".

Cheng je nestao 8. kolovoza tijekom poslovnog puta u kontinentalnu Kinu. Stanovnik je Hong Konga, a studirao je u Tajvanu i Velikoj Britaniji prije povratka u azijsko financijsko središte. Nije poznato posjeduje li diplomatsku putovnicu.

Kina prozvala Veliku Britaniju

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova u Pekingu Geng Shuang izjavio je da je djelatnik konzulata prekršio kineski zakon o javnoj sigurnosti, no nije išao u detalje.

"On nije britanski državljanin. On je Kinez pa je to unutarnja stvar Kine", dodao je Geng naglašavajući da se ne radi o "diplomatskom pitanju".

Geng je pozvao Britaniju da se prestane miješati u kineska unutarnja pitanja.

Djelatnik konzulata pritvoren je u vrijeme povećane napetosti između Kine i Velike Britanije zbog prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji.

Hong Kong su pogodili prosvjedi protiv vlade, a Kina optužuje Britaniju i druge zapadne zemlje da se miješaju u njezina pitanja. Prosvjedi se nastavljaju i danas. 

Pročitajte više