Bivši zapovjednik KFOR-a na Kosovu optužio Bundeswehr zbog nereda u ožujku

BIVŠI zapovjednik KFOR-a, njemački general Klaus Reinhardt predbacio je vodstvu Bundeswehra na Kosovu da nije na vrijeme reagiralo uoči izbijanja tamošnjih nereda u ožujku ustvrdivši, u razgovoru za "Stuttgarter Zeitung" od četvrtka, da se na Kosovu mjesecima prije toga mjesecima moglo naslutiti da se nešto sprema no da je Bundeswehr to u potpunosti ignorirao.

Prema mišljenju Reinhardta, Bundeswehr je u ožujku zakazao ne samo zbog komunikacijskih poteškoća nego i zbog krivog pristupa rješavanju problema.

Bivši zapovjednik KFOR-a također je kritizirao politiku Europske unije prema Kosovu. On smatra da je za Kosovo pogubno to što još ne postoji jasan politički plan, što odbija investicije i koči privatizaciju gospodarstva. Reinhardt smatra da u najkraćem mogućem roku treba donijeti odluku o političkoj sudbini ove pokrajine.

Njemački ministar obrane Peter Struck (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) je nakon nemira u ožujku obranio Bundeswehr izjavivši da su se njemačke postrojbe suočile s "manjim komunikacijskim problemima". Njemački su mediji prošli tjedan izvještavali o pogibiji jednog srpskog civila na području njemačkog sektora u Prizrenu za vrijeme nemira u ožujku. I većina uništenih vjerskih objekata se nalazila u njemačkom sektoru na Kosovu.

Pročitajte više