Bivši zatvorenik: "Silovali su me u Remetincu šest dana"

Screenshot: Nova TV

BIVŠI zatvorenik Remetinca Stefan Husadžić za emisiju ''Provjereno'' je progovorio o jezivom zlostavljanju u zatvoru Remetinec. 

Stefan je ispričao kako su ga silovali pet do šest dana, više puta dnevno. Zlostavljanje je počelo čim je stigao u zatvor.

"Prvo su mi gurali žlicu, bio sam prisiljen na oralni seks. To je trajalo pet-šest dana"

"Čim sam ušao u ćeliju, uhvatio me za arteriju, ja sam se srušio. Čim sam se probudio, ulili su mi Sanitar u čašu i to sam morao eksirati. Počelo je ponižavanje, udaranje. Jednu večer jedan me držao, a drugi mi je gurao žlicu u rektum, da me raširi, da me pripreme. Bio sam prisiljen na oralni seks. To je trajalo pet-šest dana", ispričao je Stefan.

Bio je, priča, sustavno maltretiran i silovan, a to su mu radili cimeri - ubojice i kriminalci.

"Bilo je to po četiri puta dnevno, nekad je bilo po 15 minuta, nekad nekoliko minuta. Udarao me šakama u glavu", ispričao je Stefan. 

U zatvoru nije završio zbog teškog kriminala.

U zatvoru završio nakon što je ukrao dva parfema, stavili ga u ćeliju s ubojicom

Poslodavac mu nije isplatio plaću, ostao je bez stana i posla, pa je ukrao dva parfema. No nije zbog toga završio u zatvoru.

"Došao mi je poziv na sud na adresu koja mi je bila na osobnoj, u Mursko Središće gdje mi žive baka i deda. Oni me nisu obavještavali o tome. Ti su pozivi dolazili, a ja ih nisam primio. Na kraju su tjeralicu izdali", rekao je.

Dobio je posao u Opatiji gdje ga je policija uhitila.

"Stavili su me u Remetincu u sobu s dva okorjela kriminalca. Jedan je bio osuđen za palež, zapalio je bakinu kuću, a sad mu sude jer je ubio djevojku. Drugi je isto osuđen na deset godina zatvora. Zajedno su robijali u Glini.''

Tu je, tvrdi, počeo teror.

"Oštrio je britvu po šest sati i rekao mi: 'Ako čuvaru treba 12 sekundi do ćelije, meni treba tri sekunde da te zakoljem'"

"Imao je zadnji dio žice naoštren kao britvu. Zarezao me po vratu. Rekao je: 'Ako čuvaru treba 12 sekundi do ćelije, meni treba tri sekunde da te zakoljem.' Držak od žlice je bio toliko oštar da je 10 cm ušao kad ga je zabio u stol. Svaki dan ga je oštrio po šest sati kao bolesnik", priča. 

Govori kako nikome nije smio reći što se događa. Tvrdi da su ga dvojica zlostavljali, a u sobi je bio treći. On je morao biti okrenut licem prema zidu. 

Bio je, kaže, u danonoćnom strahu. Dok ga je jedan silovao, drugi ga je držao. ''Tražili su da podignem novac'', priča. Pokušao je, dodaje, dati pravosudnim policajcima migove da se nešto događa.

"Dvaput mi je bila krvava plahta, nitko nije reagirao. Izvukli su me tek kad sam ostavio papirić"

"Dvaput mi je bila krvava plahta, nitko na to nije reagirao. Na mali papirić sam napisao 'Pomozite mi, hitno'. bacio sam to u ured jer sam znao da će im samo to privući pažnju. Izvadili su me van, onda sam im rekao da sam silovan. Išao sam psihijatru i sestri, oni su mi rekli da su primijetili da su, kad sam ja dolazio na terapije, i oni dolazili da ne bih imao nikakav kontakt oči u oči sa sestrama.

Premjestili su ga na drugi odjel, odjel zdravstvene zaštite. U nalazu liječnika stoji da je žrtva silovanja.

"U lisicama su me vodili u KB Sestre milosrdnice da potvrde to. I potvrdili su. Sljedeći dan mi je upravitelj Remetinca pružio ruku i zagrlio me. Velika je frka nastala", priča Stefan.

U zatvorskoj bolnici ga stavili dvije sobe od čovjeka koji ga je silovao

Psihijatar je tražio da ga se premjesti u zatvorsku bolnicu, ali i otpusti iz zatvora jer mu otežava oporavak. 

"Zadnji dan u listopadu, u zatvorskoj bolnici su me stavili su me dvije ćelije od njega (čovjeka koji ga je silovao op.a.). Bili smo dvije sobe jedan od drugoga. Tvrdili su da se ne trebam brinuti i da se nećemo sresti na hodniku", kaže.

Prije mjesec dana pušten je na slobodu.

Čuvar mu prijetio da će ga on silovati kad se vrati u zatvor?

"Čuvar me odveo na odjel 4, glavni komandir odjela 4 mi je rekao: 'Lažove jedan, govno jedno. Završit ćeš ti ovdje opet i onda ću te ja jebat''', prepričava Stefan za ''Provjereno''.

Upravitelj Remetinca je rekao da su pravosudni policajci odmah promptno reagirali i da su sve učinili da zaštite Stefana. Kaže da se vrata ćelije otvaraju 20-ak puta dnevno i da je imao priliku prijaviti. No Stefan kaže da su mu prijetili smrću. Upravitelj je sve prijavio Ministarstvu pravosuđa i DORH-u. 

Upravitelj zatvora: Stavili smo ga u stabilnu sobu

"Stvar je naše procjene kako ćemo složiti pojedinu sobu. Vodilo se računa da se zatvorenika stavi u sobu koja je stabilna", rekao je upravitelj. 

Osoba koja ga je navodno silovala osuđena je na 18 godina zbog ubojstva, proglašena je smanjeno ubrojivom. Time je prijetio i Stefanu. Stefan je ispričao da mu je rekao da će i njega ubiti i da će ga proglasiti neubrojivim, izneseno je u ''Provjerenom''.

Pročitajte više