Bjegunac iz Splita se brani šutnjom, pritvoreni pomagači. Odvjetnik: On nije bježao

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, MUP

IVAN BOŽIĆ, 29-godišnjak osumnjičen za pokušaj teškog ubojstva policajca na kojega je naletio automobilom, nakon čega je uhićen jučer popodne u Solinu, na ispitivanju u policiji se branio šutnjom. Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor.

"Mogu vam samo reći da se u policijskoj upravi branio šutnjom. Sada će biti saslušan na Županijskom državnom odvjetništvu, a nakon toga idemo kod suca istrage. No on će se i tamo braniti šutnjom", kratko je za Hinu izjavio Božićev branitelj, splitski odvjetnik Vinko Gulišija. "Nije bio u bijegu. Pojavio se kada je njegov otac našao odvjetnika“, kazao je Gulišija. 

Božić je uhićen u četvrtak popodne, nakon dana i pol bijega, u kući na području Solina. Navodno je u vrijeme uhićenja s trojicom muškaraca gledao nogometnu utakmicu između Hrvatske i Belgije.

U prvom satu srijede u Ulici Domovinskog rata Božić je ne zaustavljajući se na policijski znak stop svojim Golfom udario 20-godišnjeg policijskog vježbenika, teško ga i po život opasno ozlijedivši, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Policija je najprije objavila fotografiju vozila s nadzornih kamera, a potom i fotografiju vozača te identitet. Potraga je trajala od srijede u 1 sat poslije ponoći do četvrtka u 16:30. Teško ozlijeđeni policajac je još uvijek u životnoj opasnosti, ali je stabilno i smješten je u jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Split.

Policija objavila nove detalje

S novim detaljima o slučaju večeras se oglasila i policija.

"Policijski službenici dovršili su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjakom zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju (čl.111 st.6 u svezi čl.34 KZ-a), a za kojeg se osnovano sumnja da je osobnim vozilom udario i teško ozlijedio policijskog službenika dana 30. studenog 2022. godine. Zbog osnovane sumnje u počinjenje spomenutog kaznenog djela 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku.

Također je kriminalističkim istraživanjem potvrđena osnovana sumnja da su 31-godišnjak i 22-godišnjak ostvarili obilježja kaznenog djela Pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog dijela (čl.303 st.1 KZ-a). Naime potvrđena je osnovana sumnja da su 31-godišnjak i 22-godišnjak gore spomenutom 29-godišnjaku pomagali u sakrivanju nakon počinjenog kaznenog djela. Zbog osnovane sumnje u počinjene spomenutog kaznenog djela 31-godišnjak i 22-godišnjak su također predani pritvorskom nadzorniku.

Za jednu osobu nisu utvrđeni elementi kaznenog djela te je puštena na slobodu", objavila je policija.

 

Pročitajte više