Bjegunac Šimić u Sarajevu već angažirao i odvjetnika, neće biti izručen

OGNJEN ŠIMIĆ, kardiokirurg koji je u ponedjeljak osuđen na devet godina zatvora zbog primanja mita, u bijegu je od hrvatskog pravosuđa. Policija ga od izricanja presude dosad nije uspjela naći niti na jednoj od očitih lokacija.

Prema neslužbenim informacijama, dr. Šimić je već u BIH, točnije u Sarajevu, javlja HTV. Poznato je od ranije da dr. Šimić posjeduje dvojno državljanstvo, bosanskohercegovačko i hrvatsko.

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj saznajemo kako su primili nalog Županijskog suda u Rijeci da privedu kirurga Ognjena Šimića te sukladno njemu vrše potragu.

Supruga kirurga Šimića za Index je rekla samo kako njezin suprug nije kod kuće i kako oni više ništa ne žele komentirati, a odvjetnik Goran Marjanović je isključio mobitel.

Šimić se skriva kod oca, sarajevskog ginekologa?

Informaciju da se Šimić nalazi u Sarajevu potvrdio je ugledni sarajevski odvjetnik Nikica Gržić. Prema njegovim riječima doktor Ognjen Šimić bio je u njegovu uredu te će on preuzeti cijeli slučaj, javlja Večernji list.

Šimiću su u bijegu najvjerojatnije pomogli njegov brat, Marin Šimić, ginekolog iz Zaboka i otac Srećko, ginekolog iz Sarajeva, javlja Slobodna Dalmacija. Oboje su viđeni prošlog četvrtka u Rijeci kad je održano posljednje ročište Ognjenu Šimiću.

Kirurg je u studenom prošle godine pušten iz pritvora zbog zdravstvenog stanja, a pomogla je i činjenica da nije bio osuđivan. Pritvor mu je prvotno određen, a zatim i produljen zbog opasnosti od ponavljanja djela. No, kad je obolio, pušten je da se brani sa slobode, pri čemu mu nisu oduzeti osobni dokumenti.

Kći Izabela: Sutkinja je luđakinja

Njegova obitelj bila je ogorčena presudom.

"Vidjeli ste i sami, u sudnici su svi novinari uzdisali da nisu mogli vjerovati u tih 9 godina. Ja ne znam, ona je luđakinja, ja ne znam kako je ona mogla to dati. Norac je dobio 11 godina, Derviši za 300 tisuća eura je dobio godinu i devet mjeseci, ja ne znam kakva je ovo država, kakav je ovo sistem", komentirala je za Novu TV kćerka osuđenog doktora Šimića.

Šimiću ni u jednom trenutku nije oduzeta putovnica

Razgovarali smo sa zagrebačkim odvjetnikom Slobodanom Budakom o oduzimanju putovnica i dokumenata optuženicima koji se brane sa slobode. Šimić, osim toga ima i bosanskohercegovačko državljanstvo koje bi mu sada moglo koristiti ukoliko se zatekne u BiH.

"BiH ne izručuje svoje državljane pa postoji mogućnost jedino da nakon pravomoćnosti ondje izdržava kaznu", kaže o tome Budak. On naglašava da ako sud nije smatrao Šimića potencijalnim bjeguncem, logično je da su mu ostavljeni dokumenti iako mu je presuda mogla iznositi više od pet godina zatvora. Sama činjenica da se protiv nekoga vodi postupak nema za posljedicu oduzimanje dokumenata.

"Da je Šimić bio na izricanju presude, odmah bi išao u pritvor. No, do samog trenutka izricanja presude nije se znalo hoće li ta presuda biti oslobađajuća. Znalo je jedino sudsko vijeće koje je nekoliko dana ranije donijelo presudu, i ako je posumnjalo da bi mogao pobjeći moglo je narediti diskretno nadziranje", kaže Budak, međutim olakotne okolnosti vezane za Šimićev slučaj očito su ulile povjerenje u pravosudne organe. U prilog tome, kaže Budak, ide i praksa suda koja uvijek izriče najblaže moguće zaštitne mjere od bijega protiv optuženika.

D.M./A.B.
Foto: HRT

Pročitajte više