Bjelorusija: Lukašenko najavio referendum za svoj treći predsjednički mandat

BJELORUSKI predsjednik Aleksander Lukašenko izjavio je u utorak da će se pučanstvo morati izjasniti putem referenduma o mogućnosti da se on 2006. kandidira za treći uzastopni predsjednički mandat, teoretski zabranjen Ustavom.

"Ako to narod dozvoli, sudjelovat ću na predsjedničkim izborima 2006. godine, jednako kao i drugi kandidati", kazao je Lukašenko na konferenciji za tisak povodom 10. obljetnice dolaska na vlast.

Povjerenstvo za ljudska prava UN-a osudilo je polovicom travnja bjeloruski režim usvojivši rezoluciju u kojoj se spominju sumnjivi nestanci protivnika režima, proizvoljna uhićenja i zastrašivanje oporbenih stranaka.

Izabran prvi puta 1994. godine na petogodišnji mandat, Lukašenko je već koristio referendum kako bi za dvije godine produžio svoj prvi mandat, do 2001. godine. Tada je ponovno izabran na novi petogodišnji mandat.

"Nužan je referendum, narod mora reći da, jer koji bi razlog imali da mi zabrane da se kandidiram za treći mandat", izjavio je on u utorak.

"Treći bi mandat bio u skladu s Ustavom", naglasio je on, dajući naslutiti da bi na referendumu mogao tražiti promjenu temeljnog dokumenta države.

Lukašenko je prvi put u kolovozu prošle godine javno najavio mogućnost da se kandidira za novi mandat na čelu države.

Pročitajte više