Bjelorusija: Ukrajina gomila vojsku na granici, moguća je eskalacija

Foto: EPA

BJELORUSIJA je priopćila da je značajna skupina ukrajinskih vojnika nagomilana pokraj njezine granice i upozorila da to predstavlja prijetnju njezinoj sigurnosti. "U ovom trenutku je u neposrednoj blizini bjelorusko-ukrajinskog dijela granice koncentrirana značajna skupina ukrajinske vojske", objavilo je ministarstvo obrane na Telegramu.

Ministarstvo upozorava da je vjerojatnost oružanih provokacija, koje mogu eskalirati u pogranične incidente, već neko vrijeme velika te da će poduzeti "odgovarajuće mjere". Bjeloruska strana pritom dodaje da će djelovati na suzdržan način.

Rusi napali s bjeloruskog teritorija

Bjelorusija je dopustila Rusiji da koristi njezin teritorij za invaziju na Ukrajinu prije godinu dana, a predsjednik Aleksandar Lukašenko je prošli tjedan rekao da je njegova zemlja spremna to ponovo učiniti.

Kijev mjesecima izražava zabrinutost da bi se Bjelorusija mogla uključiti u rat na ruskoj strani te je zbog te potencijalne prijetnje preusmjerila dio trupa na sjever zemlje, dok vodi rat s Rusijom na istočnom i južnom frontu.

Lukašenko tvrdi da će Bjelorusija ući u rat jedino ako je Ukrajina napadne. Njegova se vojska mjesecima obučava s ruskim snagama te se ove godine planira održavanje oko 150 zajedničkih vojnih vježbi, uključujući i najveću od njih u rujnu, Zajednički štit 2023.

Pročitajte više