BJELORUSKA VLADA KAZNILA TAMOŠNJI HELSINŠKI ODBOR

Sud u Minsku kaznio je Bjeloruski helsinški odbor, tamošnji ogranak međunarodne organizacije koja se bori za poštivanje ljudskih prava, novčanom kaznom zbog neplaćanja poreza, izvijestili su u srijedu dužnosnici.

Bjeloruski je helsinški odbor, prema odluci suda u Minsku, dužan platiti dug u iznosu od 380 milijuna bjeloruskih rubalja (180.000 eura).

Početkom godine bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko donio je odluku o izmjeni zakona prema kojemu su sve strane organizacije u zemlji dužne bjeloruskoj državi retroaktivno platiti porez.

Odvjetnik Bjeloruskog helsinškog odbora Mihail Postuhov je rekao da ta odredba krši sporazum potpisan 1999. godine između Minska i Bruxellesa. Tim je sporazumom utvrđeno da se programi što ih Odbor provodi u suradnji s EU-ovom agencijom TACIS, koja promiče malo i srednje poduzetništvo u europskim zemljama u razvoju, oslobađaju poreznih obveza.

Postuhov smatra da je svrha odluke bjeloruske vlade o retroaktivnoj naplati poreza od Helsinškog odbora "ekonomska represija aktivnosti organizacije".

Odbor će nastojati osporiti odluku bjeloruskog suda, najavio je odvjetnik.



(Hina) mh dj

Pročitajte više