"Bjeloruski KGB" proveo masovnu istragu političkih neprijatelja, ispitano 159 osoba

Foto: EPA

Prema podacima Centra za ljudska prava, Viasna Bjelorusija je provela masovne racije i ispitivanja te uhitila desetke prijatelja i članova obitelji političkih zatvorenika, prenosi CNN

U utorak je ispitano najmanje 159 osoba u golemoj istrazi koju je proveo Bjeloruski odbor za nacionalnu sigurnost, kojeg mediji često nazivaju bjeloruskim KGB-om. Agenti Odbora za nacionalnu sigurnost posjetili su domove i radna mjesta prijatelja i članova obitelji političkih zatvorenika te priveli barem 26 osoba. Mnogi su izjavili da su morali potpisati sporazume o tajnosti podataka. Nekima su bili pregledani mobiteli, na koje su agenti nakon toga instalirali programe za praćenje. 

Protiv nekih su pokrenuti kazneni postupci zbog "promoviranja ekstremističkih aktivnosti". Marina Adamovič, žena bivšeg predsjedničkog kandidata Mikalaja Statkeviča, koji je sad u zatvoru, zbog huliganstva je osuđena na 15 dana zatvora.

Bjeloruska oporbena čelnica Svjetlana Tihanovska rekla je da je šokirana racijama te je pozvala globalnu zajednicu da odlučno odgovori na ovaj zločin.

Nekoliko europskih vlada u srijedu je osudilo pritvaranja. Norveško ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je jako zabrinuto jučerašnjim uhićenjem Marine Adamovič, kao i uhićenjima drugih boraca za ljudska prava i članova njihovih obitelji. Pozvalo je na hitno puštanje svih političkih zatvorenika.

Pročitajte više