Bjelovarčani će moći provjeriti gdje je svaka proračunska lipa završila

Foto: 123rf

ZANIMA vas koliko je gradonačelnik grada u kojem živite ovog mjeseca potrošio na putne troškove? Ili što je sve platio službenom karticom? Koliko novca je potrošeno za službeni ručak? Na sva ova i druga pitanja vezana uz potrošnju gradskog novca građani Bjelovara od ovog ponedjeljka odgovor će moći dobiti u nekoliko minuta i s par poteza mišem. 

Naime, tri mjeseca nakon što je građanima omogućio puni uvid u proračun i sve njegove stavke gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak iz redova HSLS-a odlučio je napraviti i korak dalje u ostvarenju što transparentnijeg upravljanja gradom. Ovog ponedjeljka predstavit će aplikaciju pomoću koje će svi zainteresirani građani moći imati uvid u sve gradske financije i proračunske transakcije. 

Građani će tako moći, primjerice, imati točne podatke o tome koliko su gradonačelnik te gradska uprava potrošili novca u prethodnoj i ovoj godini.

"Građani imaju pravo znati na što se troše njihove kune"

'Građani imaju pravo znati na što se troše njihove kune, a mi u Bjelovaru nemamo što skrivati”, rekao je Hrebak medijima te pozvao ostale gradonačelnike da građanima omoguće uvid u gradske financije. Dio je to Herakovog obećanja građanima da Bjelovar učini najtransparentnijim gradom i predvodnikom u borbi protiv korupcije. Aplikaciju pomoću koje će to već od ponedjeljka biti moguće svim građanima izradio je Institut za sinergiju znanosti i društva i ekonomist Vuk Vuković.

90 posto građana smatra da je korupcija izuzetno raširena u lokalnoj samoupravi

"Bez povjerenja javnosti nije moguće imati konstruktivnu suradnju unutar lokalne zajednice na rješavanju nagomilanih društvenih i ekonomskih problema. Stoga su potrebne radikalnije i konkretnije mjere koje pružaju istinsku i potpunu transparentnost rada lokalne vlasti tako da javnost ima uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz lokalnog proračuna. To podrazumijeva javni pristup podacima kome je, kada, koliko i zašto isplaćen neki iznos, bilo da se radi o pravnim, bilo o fizičkim osobama, uključujući i zaposlene u lokalnoj upravi”, rekao je Vuković za Index. Objasnio je i kako 90 posto građana Hrvatske smatra da je korupcija izuzetno raširena u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. A takvo poražavajuće uvjerenje javnosti predstavlja jedan od gorućih društvenih problema koji nanosi štetu lokalnoj zajednici, smatra Vuković.

"Povjerenje se mora uspostaviti i vlast koja radi pošteno nema što skrivati, kao ni građani ako s tom vlasti surađuju na pošten i transparentan način", rekao je Vuković za Index i dodao kako se u razvijenim demokracijama takva transparentnost smatra standardom. 

"Na primjer, sve pojedinačne transakcije iz federalnog proračuna SAD-a od 1,5 bilijuna dolara dostupne su javnosti kroz interaktivnu internet tražilicu. Slično je i za isplate iz EU proračuna. U Hrvatskoj nikada nije postojala niti su tijela javne vlasti razmatrale tu mogućnost", rekao je Vuković.

Sljedeći korak - aplikacija za participativno budžetiranje

Gradonačelnik Hrebak najavio je otvaranje svih izlaznih računa još krajem godine očekujući da će aplikacija biti spremna do ožujka, kada je predstavljen i projekt "Otvoreni proračun". No zbog odredbi koje predviđa GDPR, moralo se ući u dodatne provjere te je uskoro Bjelovar dobio pozitivno mišljenje od Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Sljedeći korak bjelovarskog gradonačelnika je nova aplikacija za participativno budžetiranje, odnosno sudjelovanje građana u kreiranju godišnjeg proračuna te uvođenje direktne demokracije u ovom gradu putem anketa i mini referenduma. 

Do tada javno predstavljanje projekta pod nazivom "Grad Bjelovar - najtransparentniji grad u Hrvatskoj“ održat će se u ponedjeljak, 20. svibnja 2019., u 10 sati u Velikoj dvorani Hrvatskoga novinarskog društva u Zagrebu na kojem će govoriti gradonačelnik Dario Hrebak i Vuk Vuković iz Instituta sinergije znanosti i društva. 

Pročitajte više