Bjelovarski gradonačelnik: Zašto bi davali socijalnu pomoć onima koji mogu, a ne žele raditi

Foto: Grad Bjelovar/bjelovar.live, Twitter

BJELOVARSKI gradonačelnik Dario Hrebak ne namjerava odustati od toga da oduzme socijalnu pomoć onima koji su sposobni raditi, ali to jednostavno ne žele.

Podsjetimo, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak početkom svibnja donio je odluku prema kojoj će svi koji su radno sposobni ili djelomično radno sposobni, a korisnici su socijalne pomoći, biti pozvani raditi za opće dobro što će organizirati Komunalac u suradnji s Centrom za socijalnu skrb. Oko 200 osoba u Bjelovaru prima socijalnu pomoć, a prema nekim podacima, čak 50 posto njih je zdravstveno sposobno za rad.

"Tko se ne odazove, ostat će bez socijalne pomoći", sukus je odluke koju je donio Grad Bjelovar. U odluci, naime, stoji da će korisnici socijalne pomoći biti pozvani da pomognu u jednostavnijim poslovima poput održavanja zelenih površina.

Od 49 pozvanih primatelja, radi ih 4

Mjesec dana kasnije na rad za opće dobro pozvano je prvih 49 primatelja socijalne pomoći. No, na poslu se pojavilo tek njih četvero! Zašto? Još nije točno poznato, lokalni portal bjelovar.live objavio je kako ih deset uopće nije reagiralo na poziv, 20 ih je donijelo dokumentaciju od liječnika, dio ih se izgubio u birokratskim bespućima, a svega sedam je izrazilo volju za radom. Ovih zadnjih sedam prošlo je obuku, ali na poslu ih se pojavilo samo četiri.

"Ne mogu reći da to nisam očekivao, ali ne u ovako poražavajućim brojkama", komentirao je u četvrtak Hrebak.

Jutros se na svom Twitteru opet osvrnuo na aktualni događaj.

"Svima koji žele raditi ću pokušati pomoći. I kao društvo trebamo pomoći svima onima koji si ne mogu pomoći sami. Ali onima koji mogu, a ne žele raditi - nismo dužni pomagati uzimajući od onih koji se trude, rade i doprinose", napisao je danas Hrebak koji je najavio da će idući tjedan pozvati ovih četvero koji su došli raditi te im dati preporuku za posao.

Treba li ukinuti socijalnu pomoć onima koju mogu, a ne žele raditi?

U anketi koju smo objavili u četvrtak pitali smo vas "Treba li ukinuti socijalnu pomoć onima koji ne žele raditi?" Od nešto više od 14 tisuća glasova, 93 posto je odgovorilo DA. Glasati možete i dalje.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više