Blagoslovljen kamen temeljac za crkvu sv. Joakima i Ane u Čakovcima, na mjestu srušene

Biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić blagoslovio je danas temeljni kamen za gradnju nove crkve sv. Joakima i Ane u Čakovcima, u Vukovarskosrijemskoj županiji. L

Crkvu su za vrijeme Domovnskog rata, na Uskrs 1993., spalili mještani srpske narodnosti.

Vrijednost radova se procjenjuje na otprilike milijun kuna. Devedeset posto sredstava osigurala je Đakovačka i srijemska biskupija, a deset posto je osigurala Vukovarsko-srijemska županija.

Nova crkva bit će izgrađena po uzoru na staru, koja je građena od 1826. do 1828. godine. Od stare crkve ostao je križ koji će biti postavljen na ulaznim vratima.

Po riječima upravitelja Župe Čakovci velečasnog Zorana Ćosića, očekuje se kako će crkva pod krovom biti za godinu dana, dok se njezin završetak očekuje za dvije godine.

Izvođač radova je tvrtka Ziteks iz Donjeg Miholjca.

U Čakovcima živi oko 500 mještana raznih nacionalnosti - Mađara, Hrvata, Srba i Albanaca, od kojih je oko 350 rimokatolika.

Na temeljima buduće crkve misno slavlje je predvodio đakovački i srijemski biskup msgr. Marin Srakić uz koncelebraciju generalnog vikara za Mađare u Biskupiji đakovačkoj i srijemskoj, msgr. Geze Varge i velečasnog Gergely Beer.

(Hina) xjvrd yjn

Pročitajte više