Blair: Bio sam uvjeren da je rat u Iraku bio neizbježan

BRITANSKI premijer Tony Blair u utorak je pred članovima parlamentarnog povjerenstva izjavio kako je shvatio da je "sukob u Iraku neizbježan nekoliko dana prije 18. ožujka", kada su članovi parlamenta glasovali o ratu i odobrili njegov početak.

"Nekoliko dana prije 18. ožujka shvatio sam da je rat u Iraku neizbježan, jer je već tada bilo očigledno da ne možemo postići donošenje Druge rezolucije UN-a koja bi omogućila ultimatum Sadamu Huseinu", izjavio je britanski premijer pred povjerenstvom.

"Već tada, kad su neke zemlje jasno iznijele da nisu spremne na rezoluciju koja bi sadržala ultimatum Sadamu Huseinu, shvatio sam da je sve što još možemo postići, osuda rata te sporazum o novoj raspravi", kazao je.

Članovima povjerenstva kazao je kako je bio uvjeren da je vlada morala poduzeti korake kakve je tada poduzela - intervenirati u Iraku.

"Također mislim da su nam obavještajne službe tada (prije početka sukoba) dale ispravne informacije o događajima", kazao je.

Blair je na pitanja članova parlamentarnog povjerenstva odgovarao nakon objavljivanja u tisku parlamentarnog izvješća koje je oštro napalo premijera Blaira zbog korištenja dvaju dosjea tajnih službi o prijetnjama iračkog režima prije početka rata, no zaključilo je da vlada nije namjerno obmanula parlament.

"Nema nikakve sumnje da ćemo pronaći dokaze o programima oružja za masovno uništenje u Iraku", istaknuo je Blair pred članovima povjerenstva sastavljenog od predsjednika skupina zaduženih za kontrolu parlamentarnih aktivnosti.

(Hina) mh rt

Pročitajte više