Blair će dati ostavku ako se utvrdi da je lagao o slučaju Kelly

BRITANSKI premijer Tony Blair izjavio je u nedjelju da će podnijeti ostavku ako izvješće o samoubojstvu vladinog stručnjaka za Irak Davida Kellyja utvrdi da je lagao o tom incidentu.

Sudac lord Hutton trebao bi idućih tjedana objaviti svoje izvješće o smrti stručnjaka za oružje Kellya i pretpostavlja se da će dio krivnje za njegovo prošlogodišnje samoubojstvo pasti na britansku vladu.

Kelly se ubio u srpnju nakon što ga je vlada navela kao izvor BBC-jeva izvješća u kojem se tvrdilo da je Blair preuveličao iračku prijetnju oružja kako bi opravdao rat u Iraku.

Upitan podržava li načelo da ministar treba dati ostavku ako se utvrdi da je lagao, Blair je za BBC rekao: "Svakako".

"Ovo su vrlo ozbiljni navodi koje Konzervativna stranka i dio medija iznose protiv premijera", rekao je Blair u intervjuu.

On je izjavio da će Huttonova otkrića biti konačna i obećao je da se neće "skrivati" od rasprave sa svojim protivnicima o izvješću.

"Ono što sudac otkrije bit će jako i uvjerljivo važno za javnost, za parlament i nadam se za medije. To je konačno ... mislim da će to izvješće zaustaviti nagađanja", istaknuo je Blair.

Pročitajte više