Blair: Nema "hitanja u rat" protiv Iraka

NEMA ´hitanja u rat´ protiv Iraka, izjavio je britanski premijer Tony Blair upozorivši međutim da je odluka o razoružavanju režima Sadama Huseina i dalje čvrsta smjernica britanske politike.

Blair je rekao da Sadam još uvijek krši rezolucije UN-a i upozorio je da je na kocki vjerodostojnost Ujedinjenih naroda ako ne uspiju osigurati provođenje svoje volje.

´Nema neumoljive odluke o odlasku u rat, ali postoji neumoljiva odluka o razoružavanju Sadama Huseina´, rekao je Blair na mjesečnom briefingu za novinare u Londonu.

Iako je tijekom govora u subotu svojoj Laburističkoj stranci u Glasgowu istaknuo ´moralni slučaj za uklanjanje Sadama´, Blair je ustrajao tijekom briefinga na tome da ´promjena režima´ nije politika britanske vlade, koja se i dalje temelji na UN-ovim rezolucijama u kojima se traži eliminacija iračkog oružja masovnog uništenja.

On je istaknuo da niti jedan zemlja koja je govorila u ponedjeljak navečer na europskom summitu nije osporila činjenicu da Sadamova suradnja nije bezuvjetna niti potpuna.

Govoreći o antiratnim prosvjedima održanim u subotu u Londonu, Glasgowu i Belfastu, rekao je da razumije zabrinutost ljudi koji su se okupili na tim skupovima i da sluša njihove poruke. Međutim, on je od njih zatražio da također poslušaju ´glasove nekih od 4 milijuna Iračana u egzilu´.

Pročitajte više