Blair: Saddam razumije samo argument sile

JEDINI argument koji irački čelnik Sadam Husein razumije jest prijetnja silom, izjavio je u utorak britanski premijer Tony Blair.

Sadam Husein je godinama opstruirao sve napore međunarodne zajednice, a od prosinca prošle godine napravio je nekoliko ustupaka u pogledu suradnje s inspektorima UN-a, rekao je Blair. "Prijetnja silom navela ga je da se predomisli. Jedina uvjerljiva moć koju on razumije je 250 tisuća vojnika raspoređenih na njegovu pragu", rekao je Blair zastupnicima britanskog parlamenta od kojeg pokušava dobiti podršku za sudjelovanje britanske vojske u ratu protiv Iraka.

Američki predsjednik George Bush uputio je u ponedjeljak 48 satni ultimatum Sadamu Huseinu da napusti Irak ili će biti otjeran silom. U Perzijskom zaljevu trenutačno raspoređeno više od 250 tisuća američkih i britanskih vojnika, koji čekaju naredbu da počnu napad.

Blair je ponovno optužio Francusku, koja je najavom korištenja prava veta spriječila donošenje nove Rezolucije UN-a koja bi odobrila uporabu sile.

"U ponedjeljak smo bili blizu dogovora, ali navečer je Francuska objavila da će uložiti veto. Bilo je jasno da Francuska neće promjeniti svoje stajlište, a mi ne možemo čekati s našim vojnicima koji su dolje raspoređeni", rekao je Blair.

"Nitko ni danas u Vijeću sigurnosti ne tvrdi da Irak u potpunosti surađuje", rekao je Blair. Ali, "govoriti i raspravljati posljednih 12 godina, deklarirati svoju volju, a ne nametati je, nastaviti s jakim riječima i slabim namjerama, to je najgori zamislivi put", rekao je Blair.

Donji dom britanskog parlamenta treba bi u utorak navečer glasovati o sudjelovanju Britanije u ratu protiv Iraka. Očekuje se da će Blair dobiti potvrdu za svoje stajalište, iako se jedan dio zastupnika iz njegove Laburističke stranke oštro protivi ratnoj opciji. Osim manjeg dijela laburista protiv rata su i Liberalni demokrati.

Vladino stajalište podržao je čelnik oporbenih konzervativaca Iain Duncan Smith, koji je rekao da je "vojna akcija protiv Iraka u britanskom interesu".

Zbog neslaganja s Blairovom politikom u ponedjeljak je ostavku podnio ministar u vladi predsjedavajući Donjeg doma parlamenta Robin Cook, a u utorak su mu se pridružila još trojica ministara i dva pomoćnika ministara.

Istraživanja javnog mišljenja pokazuju da se većina britanskih građana protivi ratnom angažmanu.

Pročitajte više