Blair se suočio s pobunom unutar vlastite stranke zbog Iraka

BRITANSKI premijer Tony Blair dobio je traženu potporu parlamenta za svoju politiku prema Iraku, ali se istodobno suočio s neugodnom pobunom protiv te politike unutar vlastite Laburističke stranke. 

Blairova vlada zatražila je od parlamenta da podupre rezoluciju u kojoj se izražava potpora UN-u u nastojanju da razoruža Irak. U rezoluciji se ne spominje mogućnost rata, za koji Blair kaže da bi mogao početi u roku od nekoliko tjedana ako Saddam Hussein odbije razoružati se.

Na tu rezoluciju 199 parlamentaraca je predložilo amandman u kojemu se kaže da potreba za ratom nije dokazana. Od njih čak 122 - daleko više nego što se očekivalo - bili su iz Blairove Laburističke stranke. Blair se tako suočio s najvećom pobunom unutar svoje stranke u posljednjih skoro šest godina otkako je na vlasti.

Rezolucija je ipak prihvaćena bez tog amandmana. Zahvaljujući ogromnoj većini koju laburisti imaju u parlamentu i potpori većine konzervativaca, rezolucija je dobila 393 glasa, naspram 199 glasova protiv.

Veličina pobune, ističu promatrači, jako nadilazi očekivanja i pridonijet će dojmu da se Blair opasno udaljio od većine Britanaca koji, prema ispitivanjima javnog mišljenja, ne bi poduprli novi zaljevski rat.

Pročitajte više