Blair u četvrtak u Libiji

BRITANSKI premijer Tony Blair posjetit će u četvrtak Libiju, najavio je jedan od sinova libijskog čelnika Momera Gadafija, Seif al Islam Gadafi.

"Postoji vojna suradnja između Libije i zapadnih zemalja, osobito Velike Britanije, čiji će premijer u četvrtak posjetiti Libiju. A uvijek postoji i tema ukidanja sankcija Libiji", rekao je Seif al-Islam Gadafi.

Britanski dužnosnici, koji inače iz sigurnosnih razloga taje raspored posjeta britanskog premijera, odbili su komentirati ovu informaciju. No, u veljači ove godine najavili su mogućnost Blairovog posjeta Libiji.

"Blair će u Libiju doći s cijelim nizom tema za razgovor jer mi se slažemo s Amerikancima i Britancima oko nekih točaka", rekao je Saif al-Islam Gadafi, najavljujući Blairov posjet.

Početkom ove godine London je posjetio libijski ministar vanjskih poslova Mohamed Abderrhman Chalgam, kao prvi libijski ministar vanjskih poslova u Velikoj Britaniji od 1969. godine, kada je na vlast došao Moamar Gadafi.

Odnosi između Londona i Tripolija dugo su bili prekinuti nakon ubojstva policajke Yvonne Fletcher 1984. godine. Ona je tada pogođena hicima iz libijskog veleposlanstva u Londonu tijekom jednog prosvjeda. Ondosi su obnovljeni 1999. godine jer je Libija priznala odgovornost za taj čin i pristala je platiti odštetu obitelji žrtve.

Blairov posjet Libiji dugo se očekivao otkako je London odigrao ključnu ulogu u iznenađujućem dogovoru postignutom u prosincu prošle godine kada je Libija objavila da odustaje od nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja u zamjenu za normalne trgovinske i diplomatske odnose sa Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i drugim zapadnim zemljama.

Krajem prošle godine Libiju je posjetio Mohamed ElBaradei, glavni inspektor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji je na završetka posjeta izjavio da je njegovim inspektorima dopušten ulazak u državu i nadgledanje četiriju, dosad nepoznatih, nuklearnih pogona oko glavnoga grada Tripolija.

No, i prije toga, Libija je slala pomirljive signale kako bi poboljšala odnose s glavnim svjetskim silama, prije svega SAD-om. Prije pet godina pristala je na suđenje dvojici svojih agenata zbog bombaškoga napada na američki putnički zrakoplov srušen iznad Lockerbija u Škotskoj, kada je poginulo 270 ljudi. Nadalje, u kolovozu prošle godine Libija je pismom Vijeću sigurnosti UN-a prihvatila odgovornost za rušenje istog zrakoplova i obećala da će se pridružiti "međunarodnoj borbi protiv terorizma".

Pismo je bilo rezultat pregovora između SAD-a, Velike Britanije i Libije, a trebalo je omogućiti Tripoliju da izađe iz međunarodne izolacije 15 godina nakon toga događaja.

Libija je 1999. godine na suđenje u Nizozemsku izručila Abdela Basseta al Magrahihja i al Amina Khalifu Fahima. Magrehi, agent libijske obavještajne službe, 2001. je proglašen krivim za podmetanje bombe u zrakoplov Pan Am-a, a Fahima je oslobođen.

Libija se pismom Vijeću sigurnosti obvezala da će platiti odštetu koja bi trebala iznositi 10 milijuna dolara po svakoj osobi ubijenoj u toj nesreći. SAD i Velika Britanija su objavile da će uplatom odštete smatrati da je Libija ispunila uvjete za trajno ukidanje sankcija UN-a uvedenih 1992. godine.

Pročitajte više