Blair upozorava Siriju i Iran u pogledu terorizma

BRITANSKI premijer Tony Blair upozorio je u ponedjeljak Siriju i Iran da prestanu podupirati terorističke aktivnosti, ali i naglasio da ne postoje planovi za vojnu akciju protiv tih dviju država.

"Jasno sam rekao da ne postoje planovi o vojnim akcijama na Siriju. Ono što smo željeli postići jest da Sirija surađuje, a isto to želimo i od Irana", kazao je Blair novinarima.

Obje zemlje trebaju odigrati određenu ulogu u izraelsko-palestinskom sukobu i doprinijeti ponovnom pokretanju bliskoistočnog mirovnog procesa, rekao je britanski premijer.

"Obje su te zemlje sponzorirale terorizam koji je pokušavao prekinuti taj proces, a to sponzoriranje mora prestati", rekao je Blair.

Britanija "vodi dijalog" s Iranom, rekao je Blair dodajući kako se nada kontaktima na visokoj razini u bliskoj budućnosti.

"Mi razumijemo razloge za zabrinutost Irana i spremni smo s njima o tome razgovarati, ali ono što je važno jest da se Iran odgovorno odnosi spram Iraka i ničim ne pokuša destabilizirati situaciju", rekao je Blair.

"Ne optužujem ih da to čine, samo kažem da je važno da se to ne dogodi", rekao je britanski premijer.

(Hina) mh sd

Pročitajte više